Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Imovina na Kosovu (3): Kosovu zgrade, Srbiji dugovi

Privredna komora Kosova i Metohije već godinama upućuje na probleme privatizacije koju sprovode vlasti u Prištini. Aleksandar Trajković, stručni saradnik pri Privrednoj komori Kosova i Metohije, kaže da je dosad najveći broj firmi prodat.

Nakaradna rasprodaja: Aleksandar Trajković

- Ostala su samo neka mala preduzeća i velike kompanije kao što su Pošta, Telekom i Trepča. Sve što su mogli, prodali su tom nakaradnom privatizacijom - tvrdi Trajković. - Ostala je Trepča, ogranak "Lole" iz Leška, Pošta...

Nedavno je upućen poziv za privatizaciju objekata Jugobanke iz Kosovske Mitrovice, koji se nalaze i u severnom i u južnom delu grada. Neki lokali u severnom delu Kosovske Mitrovice su prodati i vlasnici su ušli u posed, a postoje neki koje ne mogu da prodaju. Dakle, kada je reč o preduzećima čija je imovina na severu KiM, situacija je dosta šarena. A od prodaje jedne firme ne žive ni dan.


Čak 90 odsto preduzeća, kaže naš sagovornik, kupuje se zbog imovine. Grubo rečeno, Srbiji ostaju dugovi, a drugi ubiraju profit.

Novi Ustav briše prava

Kosovska agencija za privatizaciju ne dovodi u pitanje svoj posao. "Vesti" su uputile pitanja Agenciji povodom poziva na otkup stanova u društvenom vlasništvu, koje su građani Srbije već jednom otkupili od Direkcije za imovinu Srbije. Agencija se pozvala na "član 159 Ustava Republike Kosovo".

 

Zgrada Jugobanke
 

- Sva društvena preduzeća koja su u potpunosti ili delimično bila pod društvenim vlasništvom, pre stupanja na snagu ovog Ustava će se privatizovati bez ikakvih odlaganja, u saglasnosti sa zakonom i sav interes imovine i preduzeća u društvenom vlasništvu na Kosovu će biti u vlasništvu Republike Kosovo - usledio je odgovor.


Kao što je poznato, Kosovska agencija za privatizaciju je osnovana Zakonom odobrenim od Skupštine Kosova. Član 5 Zakona o Agenciji određuje da "Agencija ima autoritet da upravlja preduzećima u društvenom vlasništvu, kao i njihovom imovinom, bez obzira na to da li se nalaze unutar teritorije Republike Kosovo ili izvan nje".

- Ti kupci su oslobođeni svih dugovanja i radnika. Kupuju gole fabrike, zemljište i rade sa njim šta hoće, jer su oslobođeni svih balasta - kaže Trajković.


Srbi koju su radili u tim firmama, preko lokalnih advokata pokušavaju da ostvare svoja prava i dobiju bar neku nadoknadu od prodaje, ali od tog posla nema ništa.


- Imam u porodici primer rođake koja je radila u predionici u Prištini pune 22 godine do 1999. Predionica se tri godine prodavala, a radnici su podneli sva tražena dokumenta: lične karte, kopije radnih knjižica, ali ništa nije uzeto u obzir. I tako su ostali kratkih rukava.

Sutra - Imovina na Kosovu (4): Srbiji dužni milijardu evra

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online