Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.10.2011.
07:49
N. S. Preradović - Vesti A

Prirodna bogatstva Srbije (5): Država vlasnik pet rudnika

Procene eksperata kažu da su na teritoriji opštine Aleksinac nalazišta uljnih škriljaca, dovoljna da se podmire potrebe za naftom čitave Srbije za period od 50 godina. Sa ovom procenom slaže se i profesor dr Miroslav Ignjatović, savetnik u Udruženju za energetiku i energetsko rudarstvo u Privrednoj komori Srbije.

Nismo ni bogati ni siromašni: Miroslav Ignjatović
 

- Polazeći od procenjenih rezervi koje su oko 2,5 milijardi tona, samo ležište Aleksinačkog škriljca predstavlja značajnu akumulaciju od približno 500 miliona tona organskog materijala ili, ako bi se računalo na preradu u ulje, sa prinosom od 50 odsto, što je oko 250 miliona tona ulja, odnosno sintetičke nafte. Za našu zemlju to predstavlja vrlo važan energetski potencijal - kaže Ignjatović.


U Srbiji se najviše iskopava lignit, zatim mrki i kameni ugalj, olovo, cink, bakar, zlato, srebro, bizmut, selen, ali i kamen, cementne sirovine, razne vrste gline, mermer.

Prirodna bogatstva Srbije:

1. Strancima budzašto nafta i rude

2. Supermen beži od Loznice

3. Voda koja topi kamenje

4. Bušotine zabadava

- Srbija spada u red zemalja koje nisu ni bogate ni siromašne rudama. Istraživanja metala su poslednjih nekoliko godina dobila na ceni, time se bavi više stranih kompanija. Na to je prilično uticalo poskupljenje ovih sirovina na berzama. Bakar je pre nekoliko godina bio samo 2.000 dolara po toni, a sada je 7.000-8.000. Situacija je lošija kod kamena, raznih glina, magnezita, zeolita, azbesta jer je potrebno dobiti proizvod što veće finalne obrade, a to traži veća ulaganja i ozbiljnije firme od ovih koje smo dobili u privatizaciji - objašnjava Ignjatović.


Gotovo svi rudnici su privatizovani, a u državnom vlasništvu su rudnik bakra u Boru, koji je prošao kroz tri neuspele privatizacije, rudnici Kostolac i Kolubara, koji su u sastavu Elektroprivrede Srbije, i rudnici uglja u Resavici i Kovinu.


Što se tiče geoloških istraživanja, Ignjatović kaže da nisu rađena skoro tridesetak godina jer su poprilično skupa.


- Ta istraživanja morala bi da finansira država jer rudnici koji nisu privatizovani nemaju para za to. Nažalost, to se ne radi - kaže Ignjatović.

K R A J

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2011. 09:24
Problem aktuelne vlasti i jeste u tome što isključivo gledaju sopstveni interes, a ne interes sopstvene drževe i naroda. Vlast nam je uništila kompletnu privredu lažnim privatizacijama,a državne institucije raznim reformama.Uništili su kompletan državni sistem, radi sopstvenog interesa, njihove malverzacije su legalizovali Zakonom. Pojedinci se bogate na račun države.raspišite izbore. Najvećoj opozicijonoj stranci je stalo isključivo do interesa sopstvenog naroda i države.
Četvrtak 27.10.2011. 09:27
Прави извештај потенцијалу рудних богатстава у Србији нећемо сазнати пре приватизације и пре доношења евентуалног закона о заштити рудних богатстава. Србија нема ту развијену грану привреде а мислим да је једини излаз из кризе баш то рудно богатство. Пошто у нашој Држави нема никога ко здраво "размишља" да сачува ово мало привреде, нисам песимиста али мислим да нам излаза нема.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online