Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.12.2018.
12:48
Vestionline A

Sednica Poslovnog saveta za dijasporu PKS

U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma održava se Prvi forum dijaspore, u okviru sednice Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije u proširenom sastavu, pod sloganom "Moju zemlju srce bira".

I. Karić
 

Tokom sednice Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije svoja iskustva u radu van granica naše zemlje predstavili su privrednici našeg porekla iz celog sveta, kao i predstavnici privrednih udruženja i asocijacija.

Cilj organizovanja ovog tipa manifestacije je formiranje povratne sprege između buđenja svesti o značaju ostanka privrednika u Srbiji i rada Komore, kroz realizaciju projekata Centra za dijasporu. 

Tendencija Prvog foruma dijaspore je da se razvije nacionalni potencijal (ideje, znanje, iskustvo, kapital, poslovne veze, veze u političkim krugovima) kojim raspolaže naša dijaspora, i stavi se u funkciju razvoja Srbije.

Jedna od najvažnijih karika u tom lancu podrške jeste uspostavljanje jače i delotvornije mreže kontakata u inostranstvu. Umrežavanjem poslovne i akademske dijaspore i svih subjekata koji mogu da doprinesu, cilj je da se dođe do što efikasnijeg predstavljanja privrede u svetu. Na Panelu čiji su učesnici mladi, kao i tzv. milenijalci, kroz priču o svojim iskustvima poslovnog angažmana u inostranstvu istakli su značaj ulaganja u maticu.

Unapređenjem saradnje srpske dijaspore i domaće privrede, uključivanjem dijaspore u privredne tokove, promocijom i zastupanjem interesa srpske privrede na inostranim tržištima na kojima su aktivna udruženja i asocijacije srpske dijaspore, umrežavanjem udruženja dijaspore i institucionalnih predstavništava, treba poboljšati rezultate ukupnih privrednih aktivnosti Srbije.

Irena Karić
Rastko Janković

Privredna komora Srbije godinama sarađuje sa naših ljudima iz dijaspore, koja je velika snaga Srbije. Rastko Janković, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljih poslova kaže da je ekonomsko povezivanje sa dijasporom veoma bitno.

- Mi smo prepoznali i podržali projekat Moju zemlju srce bira. Smatramo da je ekonomsko povezivanje vrlo važno. Veoma je bitno da se ljudima iz dijaspore stvori ambijent, klima da mogu da ulažu u svoju zemlju. Mi se bavimo i privredom i kulturom, i prioritet nam je očuvanje identiteta, odnosno jezika i ćiriličnog pisma, a isto tako nam je važno ekonomsko povezivanje.

Gospodin Zoran Ilić je to pokrenuo inicijativu za ovaj susret, mi smo pomogli i sufinansirali film o našim ljudima povratnicima. Ako uspemo da povežemo nekoliko privrednika iz matice i dijaspore bićemo zadovoljni - kazao je Janković.

Prema njegovim rečima, Uprava je u velikim gradovima kao što su Niš, Kruševac pri kabinetu gradonačelnika organizovala kancelarije za naše ljude iz dijaspore.

- Njih najviše zanima, na primer kako da izvade novi dokument, pasoš, ličnu kartu, pa sve do nekog zemljišta koje bi možda kupili. Neki od njih otvaraju domove za stare ljude, neki žele da penzionerske dane provode u svojoj zemlji, ali i neki mladi ljudi koji su se školovali u inostranstvu želeli bi da se vrate i mi moramo da iskoristimo taj potencijal - istako je Janković.

Dijasporci iz SAD, Austrije (Beča), Nemačke (Berlina i Štutgarta) i Australije govorili su o prioritetima i poslovanju u privrednom sektoru, kao i o projektima od nacionalnog značaja, bitnih za promociju Srbije u svetu, kroz integrisan sistem.

Učesnici panela o privredi bili su: Goran Kovačević (vlasnik trgovinskog lanca Gomex), Ljubiša Drinjaković (povratnik iz Nemačke, vlasnik mlekare Bodri u Takovu), Aleksandar Rašković (povratnik iz Francuske, osnivač firme Cooper's Meal) i Nikola Poznanović (predstavnik Advokatske kancelarije JPM)

Predstavnici medija i svi prisutni imali su priliku da pogledaju kratak film, čiji je glavni akter bio Arno Gujon, osnivač nevladine organizacije "Solidarnost za Kosovo".

U okviru Sednice poslovnog saveta za dijasporu prisutnima su poslovne strategije prezentovali Miroslav Miletić, Boško Knežević (projekat "Link up"), Stojan Stevanović (predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske), Milena Milićević, Milica Rebić i Vladimir Petronijević (GIZ) i Vesna Rusić.

Članovi grupe Zana oficijalnu pesmu ovog događaja, "Moju zemlju srce bira" premijerno su predstavili publici na Prvom forumu dijaspore. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online