Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
14:54
Vestionline, Index.hr A

Zašto je Tramp u govoru preskočio Rusiju i Saudijsku Arabiju?

Američki predsednik u svom prvom obraćanju na generaqlnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku otvoreno je zapretio "potpunim uništenjem" Severne Koreje, zemlje u kojoj živi više od 25 milijona ljudi i izazvao reakcije koje na njegov prvi govor pristižu sa svih strana sveta.

EPA/Peter Foley
Da li je to bio pogrešan govor, u pogrešno vreme i pred pogrešnom publikom? Donald Tramp u UN

Pjongjang još uvek nije odgovorio na Trampovu pretnju "potpunim uništenjem" Severne Koreje, oglasili su se predstavnici niza drugih država i osudili Trampov "ratoborni" govor.

U svom govoru američki predsednik izneo je viziju sveta sastavljenog od suverenih država koje rade za dobro svojih građana, međutim, velik deo izlaganja na zasedanju Generalne skupštine posvetio je napadu na "užasne režime", Severnu Koreju, Iran i Venecuelu.

- Bio je to pogrešan govor, u pogrešno vreme i pred pogrešnom publikom - rekla je ministarka spoljnih poslova Švedske Margot Volstrom.

U svom prvom nastupu na godišnjem okupljanju svetskih čelnika, američki je predsednik iskoristio 41 minutu dug govor da bi napao iranske nuklearne i regionalne ambicije, kolabirajuću ekonomiju Venecuele i pretnju islamističkih ekstremista. Kritikovao je i kubansku vladu. 

Govoreći o Iranu, Tramp je pozvao na ponovne pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je postigao njegov prethodnik Barak Obama. Taj je dogovor nazvao sramotom i nagovestio da ga neće ponovno potvrditi sredinom oktobra. 

Vezano za Venecuelu, Tramp je tamošnju lošu situaciju nazvao "potpuno neprihvatljivom" i dodao kako SAD ne mogu samo stajati sa strane i posmatrati i upozorio je da razmatraju daljnje korake. 

Ministar spoljnih  poslova Venecuele Horhe Areas odbacio je Trampove "pretnje".

- On nije predsednik sveeta...pa on ne može upravljati ni svojom vlastitom vladom - rekao je Areas.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je takođe govorio na GS UN, branio je nuklearni sporazum s Iranom. "Poništenje sporazuma bila bi strašna pogreška", istaknuo je Makron.

Jedan od retkih šefova država koji su podržali Trampovu retoriku je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je rekao da sporazum s Iranom treba menjati ili posve poništiti te je iskazao protivljenje širenju iranskog uticaja na Bliskom istoku.

Trampov govor podseća na Hruščova, Kastra, Čaveza...

U Gardijanovoj analizi prvog Trampova govora u UN-u navodi se da se radilo o govoru kakav na SB UN nije održao još nijedan američki predsednik.

Nije to prvi takav govor održan u UN, ali takvom retorikom nije se služio nijedan američki predsednik. Ako išta, Trampov govor podseća na izlaganja Nikite Hruščova, Fidela Kastra ili Huga Čaveza, navodi Guardian.

U istoriji Ujedinjenih nacija nije bilo puno otvorenih prijetnji "potpunim uništenjem" neke druge zemlje, a zanimljivo je da Tramp svoju prijetnju nije usmerio prema režimu severnokorejskog diktatora KimDžong Una, nego prema celoj zemlji u kojoj živi više od 25 milijuna ljudi.

Još je zanimljivije da je Tramp pretnju "potpunim uništenjem" Severne Koreje iznio samo nekoliko minuta nakon što je glavni tajnik UN Antonio Guteres aapelovao na "smirenu retoriku".

- Vatrene reči mogu dovesti do fatalnih posledica- rekao je Guteres pre nego što je za govornicu izašao Tramp i izrekao niz upravo takvih reči.

Zašto je preskočio Rusiju i Saudijsku Arabiju?

Tramp je u svom prvom govoru u UN žestoko napao Severnu Koreju, Venecuelu i Iran, ali je "zaboravio" da spome tri faktora koji itekako utiču na svetsku sigurnost: Globalno otopljavanje(za koje Trampovi obožavatelji misle da je liberalna zavera, a ne naučna činjenica), Rusiju (supersilu s teritorijalnim pretenzijama prema susedima) i Saudijsku Arabiju, zemlju koja je glavni svetski izvor islamističkog terorizma.

Američki predsjednik želeo je povući jasnu crtu razgraničenja između vlastitog pogleda na međunarodne odnose i pogleda svojih prethodnika. Više puta je naglasio kako različite nacije imaju pravo na svoju kulturu i svoje vrednosti, bez uplitanja bilo koga sa strane, pa dodao kako vidi UN kao forum za saradnju između moćnih i važnih zemalja, a ne za uvođenje "globalne vlade".

Zašto je Tramp, dakle, otvoreno prozvao Iran i Venezuelu, a zatim zapretio uništenjem Severne Koreje, a pritom nije spomenuo Rusiju i Saudijsku Arabiju? Odgovor se možda krije u brifingu koji je s novinarima uoči sednice UN održao viši funkcioner Bele kuće.

Naime, na tom je brifingu za novinare funkcioner Bele kuće insistirao na "duboko filozofskom" aspektu Trampova obraćanja koji označava njegov pristup spoljnoj politici nazvan "principijelni realizam", piše Guardian.

Upravo je taj "principijelni realizam" Trampova administracija dosad koristila kako bi opravdala izostanak bilo kakve kritike Saudijske Arabije, Rusije i ostalih (percipiranih ili stvarnih) američkih spoljnopolitičkih partnera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online