Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.01.2018.
21:15
Vestionline A

Tramp: Ono što nam Kina pomogne, Rusija to podrije

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da Rusija pomaže Severnoj Koreji da se snabdeva i time krši međunarodne sankcije, a istovremeno je upozorio da je Pjongjang "svakim danom sve bliže" sposobnosti da na SAD ispali raketu dugog dometa.

EPA/Mikhail Klimentyev/Sputnik
Predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

"Rusija pomaže Severnoj Koreji"

- Rusija nam uopšte ne pomaže kad je reč o Severnoj Koreji. Ono što nam Kina pomogne, Rusija to podrije. Drugim rečima, Rusija nadoknađuje (S.Koreji) ono što Kina uradi - rekao je Tramp Rojtersu.

On je odbio da odgovori na pitanje da li je uopšte počeo bilo kakvu komunikaciju sa severnokorejskim liderom Kim Džong-Unom, sa kojim je razmenjivao uvrede i pretnje, što je pojačalo tenzije u regionu.

- Seo bih sa njim za pregovarački sto, ali nisam siguran da bi to rešilo problem - rekao je američki predsednik, napomenuvši da raniji pregovori njegovih prethodnika sa Severnom Korejom nisu uspeli da obuzdaju nuklearni i raketni program Pjongjanga.

Tramp je objasnio da nije siguran da bi pregovori doveli do bilo čega smislenog.

- Pregovarali su 25 godina i oni (Severnokorejci) su izvlačili korist od naših ranijih predsednika - rekao je on, u intervjuu koji je britanskoj agenciji dao u svom Ovalnom kabinetu.

Tramp je pozdravio Kinu za napore u ograničavanju snabdevanja Severne Koreje naftom i ugljem, ali je poručio da bi Peking mogao da učini više kako bi pomogao da se Pjongjang obuzda. Međutim, Tramp je istakao da Rusija, izgleda, "popunjava praznine" koje su Kinezi napravili u snabdevanju Pjongjanga.

"Putin može mnogo toga da učini"

U tom kontekstu, Tramp je ocenio da ruski predsednik Putin "može mnogo toga da učini".

- Ali, nažalost nemamo mnogo veza sa Rusijom, a u nekim slučajevima je verovatno da ono što Kina uzme, Rusija daje. Tako da krajnji rezultat nije dobar koliko bi mogao biti - rekao je Tramp.

Zapadnoevropski bezbednosni izvori su krajem decembra rekli Rojtersu da su ruski tankeri snabdeli Severnu Koreju gorivom najmanje tri puta proteklih meseca, prevozeći robu morskim putem, što predstavlja kršenje međuanrodnih sankcija protiv Pjognaganga, dok je Rusija negirala da krši te sankcije.

Severna Koreja se oslanja na uvezeno gorivo kako bi održala funkcionisanje svoje posustale ekonomije, a takođe joj je nafta potrebna za program interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnog oružja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online