Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.08.2017.
20:10
B. Božin - Vesti A

Nemačka: Sporni pilot-test na berlinskoj železničkoj stanici

Na jednoj od najvećih železničkih stanica u Berlinu - Zidkrojc - od početka ovog meseca se testira biometrijsko prepoznavanje lica putnika uz pomoć video-kamera. Ovim projektom savezni organi, policija i Nemačka železnica (DB) očekuju da dođu do novih, dragocenih bezbednosnih saznanja u borbi protiv terorizma i kriminala.

EPA/Georg Wenzel
Uvek budno oko: Ministar Mezijer na berlinskoj stanici

U prvoj fazi radi se navodno samo o tome da li kamere i kompjuteri mogu da prepoznaju test-osobe na osnovu njihovih fotografija.

Dobitak za bezbednost građana

I Manhajm kreće u ovu priču

Još jedan eksperiment sa video-kamerama planiran je i u južnoj nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Inteligentan video-nadzor je deo antiterorističkog paketa koji je vladajuća zeleno-crna koalicija u ovoj pokrajini usvojila pre nekoliko nedelja. Taj drugi test trebalo bi da krene od jeseni u Manhajmu.

Kamere ne prave samo slike, nego ih upoređuju sa postojećim fotografijama u datoteci, čime se olakšava pravovremeno otkrivanje osumnjičenih osoba.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer smatra da je ovaj eksperiment "neverovatan dobitak po bezbednost građana".

Ako test u Berlinu bude uspešan i svojim dometima zadovolji nalogodavce, može potom da usledi odluka da li će i pod kojim uslovima takvo praćenje biti uvedeno i na drugim važnim mestima, rekao je ministar juče na predstavljanju pilot projekta na pomenutoj stanici Zidkrojc.

U projektu učestvuje 250 osoba, a većina njih redovno putuje gradskim saobraćajem. Za svakog od njih su memorisane po dve fotografije, a uz to ove osobe nose sa sobom mali odašiljač. Nadležni organi su postavili tri specijalne kamere sa inteligentnim softverom. Tako može da se kontroliše kada i gde se pojavljuju test-osobe i da li softver zaista prepoznaje njihova lica.

EPA/Carsten Koall
On je protiv: Protest u ime ljudskih prava

Kritike

Protivnici video-nadzora su kritikovali ovaj projekat, navodeći da je on nezakonit jer nedostaje najvažnija stvar: saglasnost osoba koje ne učestvuju u eksperimentu, a to su praktično svi putnici, iako su mesta nadzora javno obeležena i mogu lako da budu izbegnuta.

Osim toga se navodi da su učesnici testa obmanuti, jer instalirana tehnika sakuplja mnogo više podataka nego što je neophodno. Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbacilo ove prozivke, navodeći da ova tehnička oprema zaista ima više mogućnosti, ali da su sve druge (osim prepoznavanja) u ovom testu - isključene.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online