Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.08.2016.
20:30
B. Božin - Vesti A

Burka ne pripada Nemačkoj

Iako je savezni ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer zaobišao zahtev svojih pokrajinskih kolega za zabranu nošenja burki u svom spisku mera za borbu protiv terora, pravdajući se time da "ne može da se zabrani sve što neko ne prihvata", ova tema nipošto nije stavljena ad akta.

pixabay.com
Političari zahtevaju zabranu potpunog pokrivanja žena

Naprotiv, sve su glasniji zahtevi mnogih političara i eksperata da burka ne pripada Nemačkoj i da je religiozni znak potlačenosti žena u slobodnom društvu. Među najvatrenijim zagovornicima zabrane su potpredsednica CDU Julija Klekner, ekspert za unutrašnja pitanja Volfgang Bozbah i berlinski senator za unutrašnja pitanja Frank Henkel, političar Zelenih Diter Janecek i mnogi drugi.

Takođe, i borci za prava žena i bezbednosne službe žele ovu zabranu, jer kako je rekao šef policijskog sindikata Rajner Vent, "burka ometa integraciju, ponižava žene i podstiče stvaranje paralelnih društava".

Ova tema nije relevantna za bezbednost zemlje u odbrani od terorizma, ali ovo pitanje neće moći dugo da čeka, jer se prema jednoj anketi 62 odsto Nemaca izjasnilo za zabranu nošenja burke.

Pritom je u mnogim evropskim državama potpuno pokrivanje žena već zabranjeno. Belgija je prva uvela ovaj zakon 2010. godine, a u Holandiji je 2012. godine doneta zabrana nošenja burke i nikaba. Od 2011. godine je u Francuskoj, u kojoj živi pet miliona muslimana, na snazi zabrana nošenja burke. Predviđena je kazna od 150 evra ukoliko se neka žena ogluši o ovaj zakon. Od 1.jula ove godine je i u švajcarskom kantonu Tesino uvedena ista zabrana, a u slučaju nepoštovanja preti kazna i do 10.000 franaka (oko 9.100 evra).

Podršku pruža i Evropski sud za ljudska prava. Tako su 2014. godine u slučaju jedne francuske muslimanke sudije odbile njenu žalbu u svim tačkama. Zabrana nije diskriminacija i ne narušava slobodu mišljenja i religije, glasilo je obrazloženje suda u Strazburu.

Šta kaže ustav?

U Nemačkoj postoje nedoumice u pogledu ustavnosti jedne ovakve zabrane. Pravnik Matijas Ještet smatra da je bezuslovna zabrana burke kakva postoji u Francuskoj nespojiva sa nemačkim ustavom, na šta ukazuje i druga presuda Ustavnog suda od 27. januara prošle godine. Ministar unutrašnjih poslova Mezijer je izjavio da se može govoriti eventualno o pravilima u javnom saobraćaju ili kod svedočenja na sudu, gde je nošenje burki problematično.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online