Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.07.2017.
14:55
www.dw.com A

Nemački "Velt": Srbija će dominirati u Novojugoslaviji

Nemačka štampa se, između ostalog, bavi i problemima Balkana – povodom samita o Zapadnom Balkanu koji se upravo održava u Trstu. Neki autori ideju o ekonomskoj uniji na tom području vide kao rađanje nove Jugoslavije, piše "Dojče vele".

youtube.com/WonderWhy
 

"Vlasti rizikuju mir da bi prikrile sopstvene neuspehe"

"Na Zapadnom Balkanu nacionalne elite rizikuju krhki mir kako bi skrenule pažnju sa neuspeha sopstvenih vlada", piše za Frankfurter algemajne cajtung gostujući autor Nils Anen, portparol za spoljnopolitička pitanja poslaničkog kluba SPD u Bundestagu

"Evropu uznemiravaju unutrašnjepolitičke vesti sa Zapadnog Balkana: međusobne provokacije Srbije i Kosova, velikoalbanska retorika kosovskih političara ili nasilan upad u parlament pripadnika poražene vlade u Makedoniji - neke to podseća na nasilne devedesete godine. Ali, ta istorijska paralela je varka: nove napetosti su nastale ne zbog etničkih sukoba, već zato što nacionalne elite hoće da učvrste svoju vlast i ometu demokratske reforme", dodaje nemački list.

A u dnevniku "Velt" je novinar Boris Kalnoki objavio članak pod naslovom: "Zašto Brisel hoće da stvori novu Jugoslaviju". 

"Od komesara za proširenje EU Johanesa Hana potiče formula: međusobna zavisnost zemalja Zapadnog Balkana mogla bi da doprinese da se etničke trzavice u regionu ublaže. To bi u osnovi bilo ponovno rođenje stare Jugoslavije, samo u vidu carinske i transportne unije. Naravno, bez Hrvatske i Slovenije, koje već pripadaju EU. Ali zato sa Albanijom. Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Makedonija - bila bi to unija siromašnijih zemalja-naslednica Jugoslavije".

"Lako je razumeti zašto bi to Beogradu moglo da se svidi. Srbija bi u toj slici bila težište kojem gravitira sve ostalo. Kao što je Beograd dominirao u staroj Jugoslaviji, tako bi bio dominantan i u ovoj Novojugoslaviji. Makedonija više ne bi morala da strahuje za svoju egzistenciju. Napokon bi bila deo većeg saveza, umesto da je sama, okružena neprijateljski nastrojenim susedima: Grčkom, Albanijom, Bugarskom, Srbijom, koje sve misle da Makedonija nije prava država i da delom pripada zapravo njima", zaključuje "Velt".

POVEZANE VESTI

Sreda 12.07.2017. 17:40
Blago nama!Razotkrili ste nas.Ta vi sve,ama baš sve znate.Umuknite više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online