Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 27.08.2015.
20:55
Tanjug A

Dačić održao lekciju Evropi: Nećete rešiti krizu sa milion evra, nije dovoljno

Srbija i Makedonija zatražile su u Beču delovanje EU po pitanju azilanata, ukazavši da milion evra, koliko je izdvojeno za pomoć ovim zemljama nije dovoljno.

Tanjug/AP
Sebastijan Kurc, Ivica Dačić i Nikola Poposki tokom Samita u Beču

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ukazao je, na konferenciji za štampu, da je Evropa suočena sa najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata, i da je reč o seobi naroda, na čijem putu se nalazi Srbija kao zemlja tranzita.

A šta Evropa radi?

- Kada sam postao ministar unutrašnjih poslova 2008. broj podnetih zahteva za dobijanje azila bio 77, a u toku ove godine imamo 94.000 molbi. Iako većina migranata koji ulaze u Srbiju iz Bugarske, Makedonije, pre toga iz Grčke, iskazuje nameru da zatraži azil, jasna je namera da je naša zemlja samo tranzitna - objasnio je on ocenivši da podizanje ograde ne može biti adekvatan odgovor migratornim izazovima.

Rešiti krizu

Evropski komesar Johanes Han, takođe, je ocenio da je moguće savladati aktuelni krizu u vezi azilanata ako "svi budu evropski razmišljali i evropski delovali".

- Svih 28 članica EU treba da sarađuje, i ne smeju se kriti oni koji nisu pogođeni. Za par nedelja mogu drugi regioni Evropi biti pogođeni - ukazao je on.

- Godinama ste govorili da azilanti dolaze iz Srbije i Makedonije u EU, mi možemo sada da kažemo da nama migranti dolaze iz EU. Pitamo vas kada ćete da uspostavite jasne kontrole i kako ćete da sprečite da dolaze. Nećete to sprečiti sa milion evra koje nameravate da date - podvukao je Dačić i poručio da EU, koja traži od Srbije i zemalja regiona da naprave akcioni plan u vezi imigranata, treba najpre da naprave svoje akcione planove.

- Pošto ga vi u Evropi nemate najveći teret ćemo platiti mi, i toga smo svesni - poručio je Dačić konstatujući istovremeno da je EU zakasnila s konferencijom o azilantima, koju je zakazala za oktobar.

- Lako je praviti probleme u drugim delovima sveta, a da cenu plaćamo mi. Mi sigurno nismo krivi za probleme u zemljama porekla, a dnevno našu granicu prelazi 2.000 migranata - primetio je šef srpske diplomatije skrenuvši pažnju da u Srbiji boravi još 44.000 izbeglica iz prošlih ratova, i 220.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, što se ne sme zapostaviti.

Dačić je podsetio da se na Kosovo svega vratilo 1,9 odsto interno raseljenih, i da je Srbija suočena sa migrantornih izbegličkih kriza, te da ne bi bilo korektno da se bavimo samo ovom aktuelnom.

I Makedonija u problemu

Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki ukazao je da je njegova zemlja suočena sa specijalnim problemom da u nju iz zemlje EU dolaze migranti.

On je preneo da je do skoro u Makedoniju oko 4.000 imigranata ulazilo dnevno, a da su prognoze da će u narendom periodu dolaziti oko 3.000 dnevno.

Sramota za Grčku

Ministar Kurc kritikovao je oštru Grčku ocenivši da je sramno da jedna zemlja EU samo propušta izbeglice. On je kazao da Grčka čak podržava prolazak izbeglica, navodeći da se s namerom brodovi sa azilantima usidravaju u luku u blizini granice.

S tim u vezi je naglasio da je potrebna finansijska pomoć regionu, ali da neće biti dovoljno najavljenih milion evra.

- Dok nemamo evropski odgovor na ovo pitanje niko od nas nema iluziju da će problem biti rešen. Ohrabrujuće je da je Evropska komisija svesna problema - naglasio je on.

Zapadno-balkanska ruta

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc podvukao je da je neophodno da se pažnja EU preusmeri na zapadno-balkansku rutu, i da je potreban evropski pristup u rešavanju problema azilanata.

Kurc je naglasio da je samo uz zajedničko evropsko rešenje moguće pronaći soluciju za izazovom sa kojim se suočava kontinent.

On je preneo da je Austrija definisala pet tačaka koje idu od mera u zemljama porekla, među kojima su borba protiv Islamske države, uspostavljanje bezbednosnih zona, ali i bolja raspodela izbeglica u Evropi, kao i efikasnija borba protiv krijumčara.

- Ako ne pronađemo brzo evropski odgovor onda će države pokušati sopstvenim inicijativama da rešavaju krizu. To neće biti uspešno i ugrožava evropsku ideju otvorenih granica - upozorio je Kurc.

Fer raspodela izbeglica

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter-Štajnmajer ukazao je da je problem azilanata i te kako vidljiv. Sve države članice EU, kako je naglasio, moraju da ispunjavaju svoje domaće zadatke.

- Dolazeći na skup sa aerodroma na autoputu sam video grupe ljudi koji pešice idu ka Beču. To pokazuje koliko je hitno potrebno rešiti ovaj problem i sa kolikim izazovom se suočavamo - poručio je on.

Takođe je zatražio evrospku solidarnost i fer raspodelu izbeglica.

- Bez fer raspodele rizikujemo da opadne spremnost na prihvatanje izbeglica u državama koje su posebno izložene teretu migracije. Potrebni su isti standardi i isti procesi, kao i obaveza za blagovremenom registracijom - kazao je Štajnmajer dodajuići da je neophodno sarađivati i sa zemljama tranzita.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.08.2015. 21:06
Bravo dacicu objasni evropi koliko treba da plati licno tebi i vucicu da upropastite Srbiju do kraja, ako vam nesto ostane pocastite vasu bracu srpske izzdajnike.
Četvrtak 27.08.2015. 21:13
Posle ovakve lekcije, EU nece moci mirno ni da spava. Pa nije ti EU Jagodina bre...
Četvrtak 27.08.2015. 21:07
E pa ne može tako Dačiću-tu postoji jedna podela jedni ljude obeskuće a drugi su dužni da ih zbrinu i hrane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online