Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.03.2017.
01:13
Vestionline A

Rusija oprema vojsku moćnim robotima ubicama

Ruska vojska iz godine u godinu napreduje u razvijanju sistema koji će samostalno izvršavati vojne operacije, a u prilog toj tvrdnji ide i sve zastupljenija upotreba bespilotnih letelica (UAV) u intervencijama na kriznim područjima. Ipak, Rusi su napravili izuzetan pomak i u razvijanju automatskih borbenih vozila, navodi "Nešnal interest".

youtube.com/Rosoboronexport
Robotksi sistem Uran 9

Uz podršku države i domaće vojne industrije, Ministarstvo odbrane Rusije intenzivno radi na razvijanju široke platforme oružja koje se može koristiti bez direktnog ljudskog faktora, uključujući i borbena vozila. I sam predsednik Vladimir Putin pozvao je na jaču proizvodnju i razvijanje "automatskih robotičkih kompleksa".

Iako je veliki broj ovakvih mašina i dalje u završnoj fazi razvoja, postoje neki koji su već u upotrebi. Jedna od njih je i "Uran-6", robot koji uklanja mine i tako pomaže ruskim deminerima u Siriji.

"Stariji brat" ovog robota je "Uran-9", koji je za razliku od deminera, robot predviđen za borbene operacije. Ima čak 10 tona, a naoružan je 30-milimetarskim topom, automatskim oružjem od 7,62 mm i protivtenkovskim raketama. Postoje spekulacije da je ovaj robot tajno dopremljen u Siriju, gde je navodno već učestvovao u borbama sa džihadistima.

Pored "Urala" tu je i "Platforma-M", robot koji se polako integrisao u rusku vojsku, a glavni zadatak mu je prikupljanje obaveštajnih podataka. Međutim, kako je to zadatak tokom kojeg neretko dođe do konflikta, "Platforma" je naoružana granatama i 7,62-milimetaskim topom. Proizvedena je od takvih materijala da podnosi ekstremne uslove, temperature od -30 do +50 stepeni Celzijusa (od arktičkih do pustinjskih uslova). Ovaj robot od 2013. godine uspešno koristi ruska Pacifička flota.

Pre četiri godine otkriven je i robot "Argo". U pitanju je borbeno vozilo bez vozača, čiji su glavni zadaci patroliranje i skupljanje informacija. "Argo" se može koristiti i za izvođenje "amfibijskih zadataka" i pružanja logističke podrške, navodi "Nešnal interest".

Još dva borbena vozila koja su u fazi priključivanja vojsci su "Udar" i "Prohod-1". "Udar" je proizveden na šasiji borbenog vozila BPM-3, a razlog je funkcionalne prirode: BPM-3 je najrasprostranjenije vozilo, te ga je stoga lako popravljati i menjati. "Udar" može da nosi i lansira dronove, a ima špijunsku i izviđačku ulogu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.03.2017. 07:50
Mogli smo i kod nas u Srbiji da isprobamo te robote nad srpskim neprijateljima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online