Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.12.2017.
10:24
Vestionline, Sputnjik A

Osveta za ruskog heroja: Kako smo jurili američke avione po Siriji

"Ruski piloti uvek su uspevali da u sirijskom vazdušnom prostoru budu iza protivničkih aviona prilikom susreta sa lovcima koalicije koju predvode SAD", izjavio je ruski pilot nakon što je primio državnu nagradu od predsednika Putina u Kremlju.

pixabay.com
Uvek u akciji: Ruski lovac Su-35

- Prilikom susreta u vazduhu sa našim partnerima iz zapadne koalicije, uvek smo uspevali da, što bi rekli piloti, budemo ’"a njihovom repu", što predstavlja pobedu - rekao je major vazduhoplovnih snaga Maksim Makolin.

Takozvano "zaostajanje", kada je "nos" aviona koji napada uperen ka "repu" protivničkog aviona, smatra se optimalnom pozicijom u borbama u vazduhu i omogućava avionu koji je iza niz opcija, od povećanja ili održavanja rastojanja bez prekomerne paljbe, do slobodnog napada na protivnički avion sa bezbedne pozicije, u takozvanom "mrtvom uglu" letelice koja mu je na meti.

Makolin je postao jedan od 14.000 ruskih vojnika koji su primili državna odlikovanja zbog pokazane hrabrosti i profesionalizma tokom dvogodišnje kampanje Ruske Federacije u Siriji.

- Ovo odlikovanje oslikava veliki rad tokom misija u sirijskom vazdušnom prostoru. Mislim da sam osvetio ruskog heroja, potpukovnika Olega Peškova i sve druge koji se nisu vratili iz Sirije - rekao je Makolin.

Bombarder Su-24 kojim je upravljao Peškov oborila je turska avijacija 24. novembra 2015. godine. Pilot je uspeo da se katapultira iz zapaljene letelice, ali su ga ubili teroristi u Siriji. Ankara je poručila da je ruski avion napadnut jer je povredio vazdušni prostor Turske, ali je Moskva odbacila ove tvrdnje.

Ruska vazdušna kampanja u Siriji bila je znak podrške antiterorističkim naporima sirijske vlade i trajala je od 15. septembra 2015. do decembra 2017. Uprkos tome što su borbu protiv terorizma nazivali svojim prioritetom u Siriji, avioni koalicije predvođene SAD učestalo su pokušavali da spreče ruske pilote da izvrše svoje misije, ocenila je ruska vojska.

Incidenti u vazduhu dešavali su se uprkos specijalnoj "liniji za izbegavanje konflikata", uspostavljenoj između ruske i američke avijacije u Siriji. Iz Ministarstva odbrane poručeno je da ta komunikacija nije dala željene rezultate zbog toga što SAD nisu bile voljne da podele svoje planove za borbene operacije u vazduhu.

U jednoj od poslednjih "epizoda", ruski lovac Su-35S bio je poslat da otera američkog lovca F-22 koji je, kako je navelo Ministarstvo odbrane, izvodio "opasne manevre" u blizini ruskih bombardera koji su se pripremali da gađaju bazu Islamske države zapadno od Eufrata 23. novembra.

Na svečanoj ceremoniji u Kremlju, kojoj je prisustvovalo oko 600 ruskih vojnika, Putin je rekao da je nacionalna vojska "izvanredno obavila zadatke u Siriji". Predsednik je takođe pozvao na minut ćutanja za ruske vojnike koji su izgubili živote tokom kampanje u Siriji.

- Uvek ćemo se sećati naših drugova koji su stradali u borbi obavljajući svoje dužnosti. Umrli su braneći Rusiju… Mlada generacija oficira i vojnika odrastaće poučena njihovim primerom - rekao je Putin. Prema nekim procenama, 39 ruskih vojnika ubijeno je tokom operacija u Siriji.

Rusija se uključila u situaciju u Siriji na zahtev predsednika te zemlje Bašara el Asada, i odigrala je ključnu ulogu u borbi protiv Islamske države, Nusra fronta i drugih terorističkih grupa u toj zemlji.

Prema navodima Ministarstva odbrane, oko 60.000 militanata je eliminisano tokom operacija. Sredinom decembra Putin je posetio rusku bazu Hmejmim u Siriji i objavio povlačenje ruskih trupa iz te zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online