Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.06.2016.
09:52
Vestionline A

CIA upozorava: Džihadisti sve opasniji, planiraju napade na Zapadu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan reći će Kongresu da ekstremisti Islamske države (ID) obučavaju i pokušavaju da rasporede operativce na Zapadu radi daljih napada, pri čemu će se više oslanjati na gerilske taktike kako bi nadoknadili teritorijalne gubitke, najavljuje AP.

wikipedia.org/Pete Souza/The White House
Uprkos tome što je oslabljena, Islamska država i dalje nije pobeđena: Džon Brenan

U opaskama pripremljenim za Obaveštajni komitet Senata, Brenan navodi da ID radi na izgradnji aparata za usmeravanje i inspirisanje napada na svoje strane neprijatelje, kao što je to bio slučaj u nedavnim napadima u Parizu i Briselu, za koje CIA veruje da su izvedeni po instrukcijama Islamske države.

- ID ima pozamašan kadar zapadnih boraca koji bi potencijalno mogli da služe kao operativci za napade na Zapadu - kaže Brenan, dodajući da ta grupa radi na tome da operativce prokrijumčari u zapadne zemlje, možda kroz izbeglički talas ili legitimnim načinima putovanja.

Prema njegovim rečima, ID poziva svoje sledbenike da izvode napade u stilu "vuka samotnjaka" u zemljama u kojima žive. Brenan je prošlonedeljni napad na gej klub u Orlandu nazvao "gnusnim činom divljeg nasilja" i "napadom na vrednosti otvorenosti i tolerancije" koje definišu SAD kao zemlju.

Takođe je upozorio da džihadisti postepeno sve više umrežavaju svoje ogranke, pri čemu je, naveo je, ogranak u Libiji najnapredniji i najopasniji.

Brenan kaže i da Islamska država pokušava da poveća svoj uticaj u Africi, te da je njihov ogranak na Sinaju postao najkativnija i najsposobnija teroristička grupa u Egiptu.

On je ID nazvao "silnim protivnikom", ali je istakao da je koalicija na čelu sa SAD postigla napredak u borbi protiv te grupe, koja je morala da preda velike delove teritorije u Iraku i Siriji i izgubila neke lidere u vazdušnim udarima.

- ID nastoji da popuni svoje redove borcima - konstatuje Brenan, ali napominje da uprkos napretku u borbi protiv džihadista na bojnim poljima i na finansijskom terenu, napori SAD nisu umanjili terorističke sposobnosti i globalni domašaj eksremističke grupe.

Direktor CIA-e zaključuje da, kako pritisak na ID raste, ta grupa pojačava sviju globalnu terorističku kampanju kako bi ostala dominantna na globalnoj terorističkoj agendi, navodi američka agencija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online