Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 18.04.2016.
08:20
Vestionline A

Američki pukovnik: Kako smo uništili Islamsku državu

U napadima zapadne koalicije ubijeno je više od 25.000 boraca Islamske države, pišu britanski mediji. Kako se navodi, aktivnostima te koalicije broj džihadista u okupiranim delovima Sirije i Iraka je prepolovljen za samo 20 meseci, a u raktenim napadima u kojima je britanski bombarder RAF imao ključnu ulogu, eliminisani su lideri terorističke grupe.

Reuters
Da li su džihadisti zaista toliko oslabljeni dejstvom zapadne koalicije?

U intervjuu za britanske medije pukovnik Stiv Voren, vojni portparol ispred kolacije predvođene Amerikancima, otkriva na koji način je vođena kampanja protiv terorista.

- Sposobnost terorista da svakodenvno zarađuju milione dolara prodavajući naftu na crnom tržištu i time plaćaju svoje borce znatno je umanjena našim bombardovanjima naftnih polja - rekao je pukovnik.

Znatno oslabljeni

Pukovnik Voren tvrdi da je polovina džihadista mrtvo i da je teroristima ostalo oko 30.000 boraca. Kolacija je ubila i više od 100 lidera uključujući i Omara al Šišanija, ministra rata ID, koji je ubijen u napadima prošlog meseca.

Koalicione snage trenutno se pripremaju da zadaju i fatalan udarac u Raki, prestonici samoproklamovanog kalifata.

Svedoci učinkovitosti zapadne koalciije izdvajaju primer ubistva glavnog egzekutora Džihad Džona od kojeg je, kako opisuju, ostala "masna fleka na betonu".

- Islamska država je kao bokser koji je primio nekoliko ozbiljnih udaraca. Verujemo da su im kolena sve slabija i da glava počinje da im pada. Sigurni smo da počinju da osećaju neverovatan pritisak koji vršimo poslednjih 20 meseci - dodao je Voren.

On je naglasio da je u kampanji ubijeno 600 džihadista samo u poslednje tri nedelje što je ID ostavilo u "paranoji i haosu". Zapadna kolacija navodi i da su usled njihovog dejstva, teroristi ostali i bez 40 odsto teritorije u Iraku.

Izjave pukovnika Vorena došle su u vreme kada se zapadna kolacija inače suočava sa kritikama da su "nesposobni da unište ID".

- Nećemo da obelodanjujemo naše namere jer bi Islamska država to želela, ali one stižu - poručio je.

Govoreći iz svoje baze u Bagdadu, dodaje i da je samo pitanje vremena kada će američki ili britanski dron ubiti i vođu džihadista Abu Bakra al Bagdadija.

Birtanija se priključila kolaciji u septembru 2014. Izveli su 2.200 naleta i 640 vazdušnih napada.

Oni navode da su uništene i mnoge industrijske zone ID i vojna skladišta u kojima je teroristička grupa prkirivala milione funti u lokalnoj valuti i američkim dolarima.

- Naše obaveštajne službe mogu da otkriju gde je keš i da se to skladište napadne iz vazduha. Tako je od desetina miliona dolara ostao pepeo - dodaje pukovnik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.04.2016. 08:42
Pogresan naslov?? trebalo bi da pise Kako smo stvorili islamsku drzavu?
Ponedeljak 18.04.2016. 13:31
Kako ste uništili ID?Pa naoružali ih platili ih pomigli i napujddali na nedužan svet.Tako ste vi to odradili zliikovci veće od zlikkovvaca ID.
Ponedeljak 18.04.2016. 12:42
Rusi su tracili vreme sa Asadovom opozicijom , a od ISIS- a podvili su rep i pravac Moskva !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online