Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.12.2015.
22:31
Tanjug, Srna A

EU sve više "puca po šavovima"

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da su gorući problemi migranata i terorizma pokazali da je solidarnost unutar Evropske unije ugrožena, ističući da je u u politici EU dugo vladala ideja da Evropa kroz krize ucvršćuje svoje jedinstvo, dok je sada istina izgleda suprotna.

Tanjug/AP
Nigde svetla na vidiku

- Evropa je osnovana kao zajednica vezana zajedničkom solidarnošću. Države članice su se složile da rade blisko i zajedno, jer su znale da smo zajedno jači. Sada doživljavamo urušavanje solidarnosti - prvo delova društava, a onda i celih vlada. Istovremeno, imamo dva velika nova izazova: migracije i terorizam. Zatim, Velika Britanija razmišlja o napuštanju EU. To bi trebalo da bude dovoljan opis - rekao je Šulc u intervjuu za nemački "Špigel".

Prema njegovim rečima, Evropa je usred teškog, ideološkog sukoba koji se vodi širom kontinenta. 

- Na jednoj strani su oni koji kažu da se globalni izazovi, kao što su migracije i terorizam ne mogu rešiti nacionalnim parohijalizmom. Na drugoj strani su oni koji bi želeli da vide renesansu nacionalne države - kaže Šulc.

Na pitanje lista da prokomentariše manjak solidarnosti među istočnoevropskim članicama EU, Šulc kaže da je tu u pitanju "dramatična situacija". 

- U ovom trenutku, to zvuči ovako: Mi smo se obavezali da vodimo zajednicku politiku, ali onda nacionalne vlade kažu: Mi se ne obavezujemo da...To je dramaticna situacija, jer je solidarnost osnovni princip koji se ne može shvatiti dobrovoljno. Ako imamo pravila kojih se niko ne pridržava, onda će se zajednica razdvojiti - dodaje on.

I Danci sve dalje od EU

Danci su na referendumu odbacili usvajanje određenih regulativa EU kojim bi bili dalje integrisani u evropski blok. Rezultati izlaznih anketa govore da je 52,8 odsto Danaca glasalo protiv predloga za ostanak u Evropolu i usvajanja dodatnih zakona EU. Danska, Britanija i Irska su početkom devedesetih godina prošlog veka dobili razne ustupke od EU, uključujući i izuzeće od regulativa o pravosuđu i unutrašnjim poslovima EU. Ukoliko Danska ne bude glasala za bliže odnose u EU, ostaće bez članstva u Evropolu.

Šulc je još istakao da Turska daje ogroman doprinos u izbegličkom pitanju, ali i da ne može da nastavi sama sve da plaća.

- Zato sa Turskom moramo da razgovaramo o novcu - kaže Martin Šulc i dodaje da nedavni dogovor da će Turska dobiti milijarde od EU, a zauzvrat  zatvoriti svoje zapadne granice, "nije dogovor, već neophodnost koja koristi i Turskoj, Evropi i, pre svega, izbeglicama". 

- Izbeglice nas koštaju previše kada dođu. Ako se poboljšaju uslovi života u Turskoj, mi stvaramo podsticaj da oni ostanu tamo i da ne daju svoje sudbine u ruke krijumčara - kzao je Šulc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online