Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.11.2015.
12:25
Srna A

EU priznala: Bačeni smo na kolena zbog izbeglica

EU je nemoćna pred izbegličkim talasom koji ruši njenu strukturu i principe i spremna je da se ponizi pred Ankarom da bi Turska zaustavila migrantski "cunami", navode neimenovane evropske diplomate.

Reuters
Gde će završiti - u EU ili u Turskoj

- Količina novca koju nudimo Turcima je apsurdna. Na kolenima smo i preklinjemo Turke da zatvore svoje granice - preneo je britanski "Gardijan" reči neimenovanog ambasadora jedne od većih država EU.

Unija razmišlja o tome da plati tri milijarde evra Ankari i da zažmuri na oba oka pred vlastitim principima u zamenu za pomoć Ankare u zaustavljanju migrantskog talasa.

Isplata sukcesivno

Reuters
Fransoa Oland

Francuski predsednik Fransoa Oland najavljuje da će EU morati da prati obaveze Turske "korak-po-korak" u procesu rešavanja političke krize u Siriji, te u akcijama borbe protiv terorizma i rešavanju migrantske krize. On tvrdi da će tri milijarde evra biti isplaćivane sukcesivno, onako kako Turska bude izvršavala svoje obaveze.

Režim turskog predsednika Redžepa Erdogana prošle sedmice uhapsio je novinare lista "DŽumhurijet" i suočio se sa optužbama da je ubio opozicionara i borca za ljudska prava Tahira Elčija.

Erdogan je konstantno pod otužbama da trguje naftom sa Islamskom državom, a osim toga, doveo je svet na ivicu velikog rata rušeći ruski avion.

U normalnim uslovima Brisel ne bi ni razmatrao saradnju sa državom u kojoj je vladavina prava do krajnje mere upitna, ali danas je Evropa očajna i želi da spasi vlastitu kožu od izbeglica sa Bliskog istoka, ocenjuju analitički portali.

Nemačkoj kancelarki Angeli Merkel dogovor EU sa Ankarom donosi delimični povratak izgubljenog poverenja u narodu, kome se nije dopala njena izbeglička politika "otvorenih vrata".

Ankete pokazuju da sada polovina Nemaca ne želi da ona ostane kancelar u narednom mandatu. Čak je i liberalno orijentisani nemački predsednik Joakim Gauk upozorio Merkelovu da je prijem izbeglica dostigao limit, te da nema mesta za dodatni prijem.

Evropski lideri priznaju da im dogovor sa Turskom nije drag, ali niko ne vidi drugi izlaz.

EU je obećala Turskoj ublažavanje viznog režima i brzo praćenje članstva Turske u EU. Zauzvrat, Ankara mora da pooštri mere bezbednosti na svojim granicama i vrati određeni broj migranata koji se ne kvalifikuju za azil u Evropi.

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je da EU ne može dati blanko ček Turskoj da bi ta zemlja rešila problem dva miliona sirijskih izbeglica i upozorava da je Turska još daleko od članstva u Uniji.

Politički analitičari smatraju da Turska u doglednoj budućnosti ne može da računa na ozbiljne razgovore o ulasku u EU. Unija je spremna da sada sve obeća samo da spasi kakve-takve principe na kojima je uspostavljena, budući da izbeglički talas preti da sasvim sruši ideju Unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online