Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.11.2015.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Juriš na tursku granicu

Sirijska Armija, odredi Hezbolaha i iranski Korpus revolucionarne garde uspeli su kod Alepa da se probiju južno od Hadera, glavnog uporišta islamskih terorista u provinciji. Hader je u poluokruženju i teroristi su blokirani u gradu, a očekuje se da će sirijska armija nastaviti prodor prema putu koji vodi ka pograničnoj provinciji i gradu Idleb, preko koje islamisti švercuju naftu u Tursku i dobijaju oružje.

Reuters
Svi putevi vode ka Turskoj: Sirijski snajperista na položaju

Napadi oko pet kilometara južno od Al Hadera započeti su u nedelju. Udari su po položajima terorista Islamske države i Džabat al nusre, sirijske filijale Al Kaide u naseljima Azizija i Tel Mamu. Već ujutro, artiljerija i rusko vazduhoplovstvo uništili su glavne vatrene tačke terorista, nekoliko oklopnih vozila i kamioneta s montiranim teškim mitraljezima i automatskim topovima 23 milimetra. Jurišne grupe Hezbolaha potom su zauzeli Aziziju i oko pola sata kasnije Tel Mam.

Tokom popodneva napad je okrenut u pravcu istoka i razbijene su banditske formacije u naseljima Makala i Tulelajt. Pojavila se i informacija da je Hezbolah iz pravca Tulelajta ušao u predgrađa Al Hadera, a onda je nastupila i sirijska armija. U ponedeljak ujutro već je bio zauzet jugoistočni deo grada, a izvori s terena javljaju da u gradu nema mnogo terorista.

To se dogodilo pošto je prethodne noći glavni pravac napada opet promenjen i to ka severoistoku, u cilju potpunog obuhvata Al Hadera. Borbe su vođene u rejonu sela Mrejda, iza koga se nalazi Al Ejs koji je pod artiljerijskom vatrom sirijske armije.

Staljingrad na Eufratu

Sirijska vojska uspela je da odbrani aerodrom opkoljenog grada na Eufratu Dajir er Zaura. Grad je do rata imao oko 230.000 stanovnika i nalazi se na glavnoj komunikaciji Islamske države između Iraka i Sirije. Teroristi uporno pokušavaju da zauzmu na juriš grad koji se već godinama herojski brani, pošto ne mogu da se oslone na opsadu upravo zbog aerodroma. Ovog puta potučeni su u Al Mreji, a vojska je nakupila 58 tela terorista i zauzela to predgrađe.

Posmatrači s terena procenjuju da će armija nastaviti prodor ka istoku i preseče auto-put Alepo-Idleb, južno od bivše vojne baze. Time bi se približili Idlebu na pola puta bez juriša na celu deonicu, a ako teroristi budu uporni da ostanu u Al Haderu, neće biti u mogućnosti da pomognu svojim saučesnicima na pravcu ka glavnom cilju sirijske armije - Idlebu. Ipak, sve informacije govore da se na tom delu fronta povlače na zapad.

Bekstvo kroz tunele

Gmam je nekoliko puta prelazio iz ruke u ruku, a branili su ga teroristi uglavnom iz Čečenije, Uzbekistana i Azarbejdžana koji su se našli pod udarom ruskih aviona. Posao je bio olakšan time što je stanovništvo pobeglo ili su ih pobili teroristi. U napuštenom i srušenom gradu sirijska armija zatekla je krcata skladišta oružja i municije i sistem bunkera i tunela kroz koje su teroristi pobegli. Ipak, sirijski vojnik priča da oni nisu napustili taj rejon zauvek.

- Al nusra, Islamska država, Slobodna sirijska armija koju na zapadu nazivaju umerenom opozicijom... Svaki dan koriste druge nazive. Ko im da pare, taj im i promeni naziv. Otišli su kad su shvatili da nećemo odustati i sada sede po okolnim brdima - priča vojnik al Vazir.
Sirijska Armija sada gradi lanac utvrđenih položaja kako bi sprečila teroriste da izađu iz kotla u kojeg ih gone.
- Tokom borbi uništili smo veći deo njihovog teškog oružja, presekli im puteve snabdevanja po kojima su dobijalii pojačanja. Rusko vazduhoplovstvo uništilo je rejone u kojima su bili koncentrisani i komandno mesto Dabat al nusre - kaže komandant operacije general Ibrahim.
 

Isti cilj imaju i sirijske trupe u primorskoj provinciji Latakija. Oni su zauzimanjem planinskog mesta Gmam naterali teroriste da odustanu od pretenzija ka Latakiji i oterali ih sa poslednjeg položaja s koga su mogli da izvedu artiljerijske napade na ruske aerodrome. Osim toga, sada je pod vatrom sirijske armije glavni put iz Turske ka tom delu Idleba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online