Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2016.
07:39
I. Kozarski - Vesti A

Saudijci i Britanci na granici Sirije

Dugačke oklopne kolone Saudijske Arabije ušle su u Jordan i kreću se ka sirijskoj granici, gde će s Britancima i vojskama nekoliko arapskih zemalja učestvovati u manevrima pod nazivom "Grom", za koje londonski mediji kažu da predstavljaju vežbu suprotstavljanja Rusiji.

Tanjug/AP
Umetnički utisak: Saudijski vojnici

Britanske vlasti demantovale su ovu tvrdnju londonskog "Telegrafa", ali je ostala nedvosmislena odluka da u Jordan upute oko 1.600 vojnika i 300 jedinica borbene tehnike.

Hropac fanatika

Sada je nadomak jordansko-sirijske granice razmešteno i nekoliko stotina borbenih vozila Saudijske Arabije, koja je najavila da je uz saglasnost SAD spremna da uđe u Siriju. Sve pod izgovorom borbe protiv Islamske države, koje nema duž granice Sirije i Jordana, već samo takozvane umerene opozicije podržane zapadom i raznih frakcija Al Kaide.

Bombe za uvod

Kurdski izvori javili su da je u sredu rano ujutro iz Turske u Siriji ušlo oko 170 terorista koji su se uputili k Alepu. Primećena je i dugačka noćna kolona s teroristima u provinciji Idleb koju su uništili sirijski i ruski avioni. Ogromne eksplozije svedoče da je u koloni prevožena municija.

Te terorističke formacije su pred porazom i suočene sa pobunama u sirijskim gradovima koje drže pod kontrolom. Upečatljivo je i da su se predstavnici takozvane umerene sirijske opozicije prošle nedelje s propalih pregovora u Ženevi vratili privatnim avionom u saudijsku prestonicu Er Rijad.

Slična je situacija na severu Sirije, gde su formacije Džebhat an nusre, Džejš fataha, Džejš islama i takozvane umerene opozicije u hropcu između Alepa i turske granice.

Ankara zarađuje basnoslovno bogatstvo na trgovini opljačkanim sirijskom naftom, a ruska intervencija obuzdava i neoosmansku ideologiju prema kojoj su sve zemlje bivše otomanske imperije dužne da budu pod uticajem Turske.

Glavni neoosmanski ideolog je premijer Ahmet Davutoglu, koji je ovog puta izjavio da je Turska namerna da zaštiti Alepo (deo grada drže teroristi).

Ratna retorika

- Mi ćemo vratiti istorijski dug. Za vreme Prvog svetskog rata braća iz Alepa štitili su naše gradove. Sada ćemo mi zaštititi herojski Alepo. Za leđima branilaca grada je cela Turska - izjavio je Davutoglu i optužio rusko vazduhoplovstvo za bombardovanje civila u Siriji usled čega je predvideo novi talas od 70.000 izbeglica.

Nivo retorike turskog rukovodstva već je presekao granicu posle koje ne mogu da ne urade ništa bez gubitka poverenja zadrtog dela biračkog tela. Moskva se uzdržala od preterano jakog odgovora, ali se po medijima provlače informacije o masovnom premeštanju ruske vojske ka crnomorskom i kavkaskom regionu.

Prema dostupnim informacijama, sprovodi se provera čitavog Južnog vojnog okruga, jednog od četiri u Rusiji. Na južne aerodrome preletelo je 40 aviona iz drugih oblasti, a nekoliko vazdušno-desantnih brigada prebačeno je na aerodrome koje ranije nisu koristile. Takođe, Kaspijska flota s raketama velikog dometa kalibar isplovila je na otvoreno. Povišena borbena gotovost naređena je i u svim bazama u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Jermeniji.

Novi poraz u Jemenu

Saudijski ministar odbrane Muhamed bin Salman posetio je bolnicu u Džizanu da podigne moral vojnika ranjenih u jemenskim raketnim napadima. Arapski mediji saopštavaju da je u toj oblasti poginulo najmanje 200 Saudijaca. Jemenska vojska potukla ih je i na svojoj teritoriji, u provinciji Marib. Na putu za prestonicu Sanu Jemenci su uništili saudijsko oklopno vozilo, a tela desetina plaćenika ostala su na bojnom polju.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online