Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 19.10.2015.
16:35
Tanjug A

"Turska neće da prihvata izbeglice da bi zadovoljila EU"

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da Turska nije koncentracioni logor i da neće izbeglice trajno prihvatiti da bi zadovoljila Evropsku uniju.

Reuters
Turska nije koncentracioni logor: Ahmet Davutoglu

- Ne možemo da prihvatimo shvatanje - dajete nam novac i oni ostaju u Turskoj. Turska nije koncentracioni logor - rekao je Davutoglu u televizijskom intervjuu, prenela je agencija AFP.

Dan posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Ankari, Davutoglu je u intervju, uživo, turskoj televiziji naveo niko ne treba da očekuje da će se Turska pretvori u koncentracioni logor gde će sve izbeglice ostati i složio se da ilegalnu migraciju treba držati pod kontrolom.

On je najavio da će postaviti zajedničke mehanizme da se sadrži istorijski priliv Sirijaca i drugih koji beže od ratnih sukoba, progona i siromaštva i koji koriste sada Tursku kao kapiju ka Evropi.

Lideri EU su, na samitu u Briselu prošle nedelje, rekli da su postigli dogovor o akcionom planu sa Turskom, a nemačka kancelarka je navela da se radi o tri milijarde evra.


U izjavi za tursku televiziju Ahaber TV, Davutoglu je rekao da taj novac dolazi iz IPA fonda (instrument EU za bespovratnu finansijsku pomoć zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo), ali da Turska traži nova, dodatna sredstva.

- Predlog iz IPA fondova od tri milijarde evra više nije na stolu jer smo rekli da ga nećemo prihvatiti. Što se tiče novih sredstava, govorimo o sumi od tri milijarde evra u prvoj fazi i ne želimo da se fokusiramo na njih, jer zahtevi mogu ići na više i procena sume bi trebalo da se radi godišnje - objasnio je Davutoglu.

Merkelova je u ndelju ponudila Turskoj obećanja da će podržati brže napredovanje na polju nastojanja Ankare da postane članica EU u zamenu za saradnju u zaustavljanju talasa izbeglica i preuzimanju onih čiji zahtevi za azil budu odbijeni u Evropi, dodaje Rojters.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.10.2015. 16:56
Merkelova je u ndelju ponudila Turskoj obećanja da će podržati brže napredovanje na polju nastojanja Ankare da postane članica EU u zamenu za saradnju u zaustavljanju talasa izbeglica i preuzimanju onih čiji zahtevi za azil budu odbijeni u Evropi, dodaje Rojters. Šta bi onda ovo trebalo da znači, da se za ulazak u EU pita samo Merkelova i za to je ona spremna da podrži neke zemlje naravno uz uslovljavanje pojedinih , dok su druge, ili bolje rečeno druga zemlja, HR, ušla bez ikakvih obaveza i ispunjenja standarda !
Ponedeljak 19.10.2015. 20:44
Ovaj još peni,a izbori prošli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online