Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.05.2016.
08:50
N. Jokić - Vesti A

Ugovor o izbeglicama pada u vodu?

Ostavka turskog premijera Ahmeta Davutoglua izazvala je veliko uzbuđenje u evropskim kancelarijama jer je dovela u pitanje ugovor o povratku izbeglica i migranata iz Grčke u Tursku koji je sada bivši predsednik turske vlade ispregovarao u martu u Briselu.

Reuters
Razlaz Erdogana i Davutoglua srušio sporazum

Izgleda da će propasti i dogovor da u zamenu za vraćanje izbeglica iz Grčke Turskoj budu ukinute vize za kratkoročni boravak u EU, kao i da se ubrza proces prijema Turske u EU.

Ni raspoloženje u Evropskom parlamentu ne ide u prilog održavanju ugovora EU - Turska o vraćanju izbeglica iz Grčke. Predsednici svih partijskih grupa u EP složili su se da glasaju o ukidanju viza za Tursku tek kad ta zemlja ispuni svih pet preostalih uslova, među kojima su promena zakona o terorizmu, numerički pasoši s otiscima prstiju i veća sloboda izražavanja.

Sve govori da bi EP mogao da blokira viznu liberalizaciju za Tursku, ali je moguće da blokada neće ni biti potrebna jer je turski predsednik Erdogan odlučio da okrene leđa ugovoru i pregovorima sa EU. Glavni arhitekta ugovora EU - Turska bio je upravo Davutoglu, kome je Erdogan zamerao što ga nedovoljno konsultuje i radi na svoju ruku.

Posle ostavke Davutoglua, Erdogan je izjavio da mu ne pada na pamet da ispunjava uslove za ukidanje viza i da menja zakon o terorizmu (po kome, gotovo svako po potrebi može da bude optužen da ima "terorističke namere" i dospe u zatvor).

- EU traži od nas da promenimo zakon protiv terorizma. U tom slučaju mi ćemo reći: Raziđimo se onda svako na svoju stranu, a vi se dogovarajte sa kim možete - izjavio je turski predsednik pred svojim pristalicama u Istanbulu.

On je ponovio kritike na račun EU zbog toga što onima koji podržavaju kurdsku partiju PKK dozvoljavaju da slobodno demonstriraju.

- Oni koji nas kritikuju, ostavili su demokratiju i slobode po strani kada su bombe počele kod njih da prašte - rekao je Erdogan aludirajući na atentate u Parizu i Briselu i na uvođenje vanrednog stanja u Francuskoj.

Diplomatsko opipavanje pulsa

Volkan Bozkir, turski ministar evropskih poslova, dolazi u sredu u Strazbur gde će se sastati sa Martinom Šulcom, predsednikom EP. Biće to prvo diplomatsko opipavanje pulsa između EU i Turske posle ostavke Davutoglua. Uoči polaska, Bozkir je izjavio da Ankara ne može da menja zakon o terorizmu u trenutku kada je "borba protiv terorizma u punom jeku".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online