Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.08.2015.
08:30
Z. Mirković - Vesti A

Samit u Beču o izbeglicama

Više od 30 predstavnika vlada zemalja zapadnog Balkana, EU, Nemačke i Austrije razgovaraće 27. avgusta u Beču o budućnosti regiona, a taj samit će biti, kako ocenjuje APA, u znaku problema talasa azilanata u i izvan granica Evrope.

Reuters
Prihvatni centar Trajskirhen

Svoj dolazak najavili su premijeri, ministri spoljnih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, potpredsednik Evropske komisije i komesar za energetiku Maroš Sefčovic, kao i evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Austrija kao domaćin ovogodišnjeg skupa, koji se održava u okviru Berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel u cilju podsticanja evropske integracije zapadnog Balkana, imaće za stolom tročlanu ekipu političara u kojoj će biti kancelar Verner Fajman, šef diplomatije Sebastijan Kurc i ministar privrede Rajnhold Miterlener.

Razlika

Austrijski opozicioni političar ističe da se mora striktno napraviti razlika između ratnih izbeglica i onih koji iz ekonomskih razloga pokušavaju da dođu u Evropu.

U središtu pažnje ove konferencije, kako procenjuje austrijska novinska agencija (APA), biće Srbija, koja je proteklih meseci postala glavna tranzitna zemlja za azilante koji preko Grčke pokušavaju da uđu u EU.

Takođe, Srbija će biti jedna od tema i zbog činjenice da njeni državljani predstavljaju četvrtu najveću grupu podnosilaca molbi za dobijanje azila u Nemačkoj, čemu želi da stane na put kancelarka Angela Merkel. Navodno, ona će o ovoj temi govoriti u Beču, najavljuje austrijska agencija.

- Aktuelna tema talasa izbeglica, posebno kad je reč o balkanskoj ruti, imaće sigurno važnu ulogu - najavljuje ministar Kurc.

Krivac Amerika

Kad je reč o Siriji, Štrahe je upitao: "Ko je tamo stvorio teror?" i odgovara: "To su bili Amerikanci i NATO."

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe traži da se u Austriji održi referendum o politici prema azilantima i najavljuje da će, u suprotnom, njegova stranka inicirati izjašnjavanje pod motom "Austrija na prvom mestu".

On je gostujući na austrijskoj državnoj televiziji ORF ocenio da je planirani ustavni zakon, kojim savezna država dobija pravo da nameće pokrajinama i opštinama smeštanje azilanata, "nedemokratski".

Jure ga snajperom

Štrahe je rekao da je suočen s mržnjom i kampanjom protiv njega, a takođe tvrdi da mu preti austrijski džihadista Mohamed Mahmud koji, kako kaže, ima nameru da ga likvidira uz pomoć snajperista.

Po njegovim rečima, ne sme se bilo šta nametati opštinama, pa je naglasio da je neohodno da se o tom pitanju održi referendum.

Lider najuticajnije opozicione stranke, koja jača od izbora do izbora, takođe se založio za neometane postupke proterivanja.

On je naveo Francusku kao primer gde se koriste transportni avioni, objašnjavajući svoj nedavni predlog da se vojni transportni avioni osposobe za proterivanje imigranata.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online