Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.04.2015.
09:09
N. Jokić - Vesti A

Bogatašica osuđena zbog utaje poreza

Šest godina pošto je bivši službenik banke HSBC prebegao iz Švajcarske u Francusku i dao vlastima hiljade imena onih koji izbegavaju plaćanje poreza, francuski sud kaznio je blago Arletu Riči, naslednicu imperije kakva je modna kuća "Nina Riči" sa godinu dana zatvora uslovno. Ona će morati da da plati kaznu od milion evra i biće joj konfiskovana imovina u vrednosti od četiri miliona evra.

Reuters
Odbranio prebogatu naslednicu: Advokat Žan-Mark Fedida napušta sudnicu

Iako su mediji nazvali ovu presudu strogom, to je samo mali deo onoga što je Ričijeva tokom 20 godina sklonila od poreznika.

Kolika je arogancija najbogatijih koji ostavljaju srednjoj klasi da umesto njih puni državnu poresku kasu, govori i svedočenje Arlet Riči u februaru pred sudom u Parizu.

- Moj otac, sin Nine Riči, stvorio je parfem duh vremena i sada je na meni red da budem u duhu vremena, ali na mnogo manje prijatan način - rekla je ona sudijama aludirajući na činjenicu da svi koji su bogati pribegavaju masovnoj utaji poreza.

Ovo je prva presuda od kako je otvorena afera Svisliks, odnosno prava industrija utaje poreza kojom se bavila švajcarska filijala britanske banke HSBC . Na listi koju je pre šest godina iz Švajcarske u Francusku izneo službenik ove banke Erve Falčani nalazi se prema nekim informacijama 106.000 imena klijenata. HSBC je pomagala bogatašima iz 203 zemalje, među kojima je i Srbija, da za samo dve godine (od 2005. do 2007) utaje 180 milijardi.

Među klijentima su biznismeni, diktatori, političari, kraljevi, sportisti, umetnici i narko-bosovi.

Početkom februara afera Svisliks dospela je u središte svetske medijske pažnje jer su vodeći listovi i tajnoviti američki Konzorcijum za istraživačko novinarstvo objavili podatke o spiskovima Falčanija.

Ovaj čovek je međutim iznenadio javnost izjavom da su podaci na disku koji je izneo iz Švajcarske bili kriptovani i da mu je američka obaveštajna služba CIA pomogla da ih dešifruje. On se požalio da su francuski istražni organi odugovlačili istragu i da su ga prebacivali od jednog do drugog istražnog sudije, tako da šest godina ništa nije urađeno.

Bankari guše države

Afera Svisliks je samo vrh ledenog brega jer obuhvata jednu banku i njen rad u dvogodišnjem periodu - od 2005. do 2007. Iza Svisliksa nazire se čitav planetarni sistem za pljačkanje poreskih obveznika: banke pomažu najbogatijima da sakriju novac od poreskih službi, a države zato teret punjenja poreskih kasa svaljuju na one obične građane, štedeći na zdravstvu, prosveti, rasprodajući državnu imovinu koju kupuju likovi s početka priče - bogataši koji ne plaćaju poreze. Banke profitiraju tako što bogatašima naplaćuju usluge oko utaje poreza s jedne strane i sa druge - tako što sve siromašnijim državama daju nove pozajmice, s novim kamatama.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 15.04.2015. 09:17
Za istu stvar u Srbiji Mišković će tužiti Srbiju i naplatiti debelo tužbu . Naravno da je "Srbija kriva" što Mišković nikom ništa ne plaća već pljačka i otima koliko mu traba .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online