Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.02.2015.
07:47
N. Jokić - Vesti A

CIA organizovala Svisliks

Erve Falćijani, bivši službenik švajcarske filijale banke HSBC, izjavio je juče u intervjuu francuskoj TV stanici BFMTV da je podatke sa kriptovanog diska koji je ukrao pre šest godina, dešifrovao uz pomoć američke obaveštajne agencije CIA. Na pitanje novinara da li je on agent CIA, Falćijani je izjavio "da nije baš agent" ali da je - "moglo bi se reći - posrednik".

britishrose.synthasite.com
CIA, bato, CIA!

Izjava Falćijanija dovela je do senzacionalnog obrta u aferi koja je zaokupila pažnju svetske javnosti zbog otkrića da je banka HSBC samo u periodu između 2005. i 2007. godine pomogla klijentima iz 200 država da utaje više od 180 milijardi dolara i da su među njima biznismeni, diktatori, političari, kraljevi, sportisti, umetnici, kriminalci i finansijeri terorista.

Falćijani je rekao da je reč o milijardama informacija koje su bile kriptovane i da ih je dešifrovao zahvaljujući "državama koje su bile hrabrije od Francuske i čije službe (misli se na one obaveštajne) drže do opšteg interesa".

Na konkretno pitanje da li misli na američku agenciju CIA kada govori o takvim službama, on je odgovorio potvrdno.

Počeli s opijumom

Inače banka HSBC je jedna od najvećih privatnih banaka na svetu koja je svoju delatnost pokrenula početkom XIX veka u Hongkongu, uglavnom novcem od trgovine opijumom koju je sponzorisala tadašnja britanska vlast, služeći se tom drogom kao oružjem za uništenje kineskog carstva i smanjivanje njegovog uticaja.

Falćijani je juče, pre ovog intervjua, za radio Evropa 1, izjavio da su ga francuski istražitelji prebacivali jedan drugome kada je pre šest godina napustio Švajcarsku sa ukradenim podacima. Dešifrovani podaci dostavljeni su međunarodnoj istraživačkoj mreži koje su zatim preneli najugledniji svetski dnevni listovi, članovi te mreže.

Sada se postavlja pitanje da li su novinari i mreža bili instrumentalizovani, obzirom da su raspolagali samo podacima koje je dešifrovala CIA i da li su znali da iza dešifrovanja podataka stoji američka obaveštajna agencija.

Kakvog je interesa imala američka agencija CIA u otkrivanju gangterskih poslova banke HSBC?
Kao što su "Vesti" pisale, podsećamo i na to da su švajcarski listovi "Zontags cajtung" i "Tages ancajger", koji su bili uključeni u istraživanje u ovoj aferi, objavili da je kod banke HSBC račune imalo i dvadesetak visokih ličnosti iz Saudijske Arabije. Za njih se još od 2002. godine, posle jednog pretresa u Sarajevu, zna da su finansirali Osamu bin Ladena preko takozvanog zlatnog lanca, ali švajcarska banka uprkos tome nije zatvorila njihove račune.

U dokumentima kojima je imao pristup Konzorcijum za istraživačko novinarstvo iz Vašingtona i 50 najvećih svetskih dnevnika, nalazi se i podatak da je u ovoj švajcarskoj banci račune imalo 38 klijenata iz Srbije, koji su na njima držali ukupno 46,6 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online