Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.01.2013.
00:44
N. Jokić - Vesti A

Dvoglava jagnjad i mrtvi pastiri

"Kvira" na jugoistoku Sardinije najveći je poligon NATO-a u Evropi. Od 1956. godine služi kako za vežbe vojnih snaga Alijanse tako i za testiranje i uništavanje oružja uključujući i rakete sa torijumom i projektile sa osiromašenim uranijumom. Žitelji okolnih sela decenijama umiru u tišini. Oboljevaju od istih bolesti od kojih i italijanski veterani sa Balkana - kancera limfnih žlezda, leukemije, kancera mozga, a prečesto im se rađa potomstvo sa urođenim teškim deformitetima. Lokalni javni tužilac Domeniko Fiordalizi prvi je javni tužilac koji se usudio da otvori istragu protiv jednog poligona NATO-a, a ovih dana sudu je predstavio optužnicu protiv 20 lica među kojima i deset generala i visokih oficira. Reporter "Vesti" bio je na licu mesta.

Užas: Jedno od jagnjadi rođeno u blizini poligona Kvira
 

Početkom januara 2011. godine Sardinijom je kao bomba odjeknula vest o senzacionalnom izveštaju dvojice veterinara u kome se navodi da u zoni uz vojni poligon Kvira na jugoistoku ostrva postoji veliki broj ovaca i jagnjadi rođenih sa strahvitim deformitetima tela i glave, sa ušima umesto očiju, bez očiju ili sa jednim okom nasred glave, bez usta, sa više ili sa manje od četiri noge. Veterinari dr Đorđo Melis i dr Sandro Lorai uočili su da su stada bolesna tamo gde su od kancera bolesni i pastiri i članovi njihovih porodica.

Pročitajte još:

* NATO ubija od Kvire do Balkana

* Rak zbrisao cele porodice

* Užas sa Kvire otkrio student

Izveštaj veterinara trebalo je da ostane tajna Ministarstva odbrane, ali ih je do njega došao Paolo Karta, novinar "Unione sarda", dnevnika iz Kaljarija. Odmah po objavljivanju na prvoj stranici lista, okružni tužilac iz Lanuzeia Domeniko Fiordijalizi otvorio je istragu o Kviri, najvećem poligonu NATO-a u Evropi, osnovanom pre šest decenija. Istraga je došla do dokaza da je italijansko Ministarstvo odbrane 2008. godine organizovalo projekat istraživanja o ekološkom stanju na poligonu Kvira zasnovan na lažnim naučnim analizama kako bi se prikrila ekološka i zdravstvena katastrofa. 

Pokrenula akciju "Izbacimo baze": Marijela Kao
 


Marijela Kao, predsednica Komiteta građana Izbacimo baze, prva je reagovala na izveštaj Ministarstva odbrane 2008. godine tvrdeći da je reč o "umirujućoj piluli" za javnost.


- Država štiti industriju oružja umesto zdravlje građana. U celoj priči ključna je zarada - kaže Kao i objašnjava da država iznajmljuje poligon zarađujući 50.000 evra na sat.

Obmane i laži firme Sgs

Dr Đilberto Nobile i dr Gabrijela Fašani, dvoje hemičara Sgs-a, svetskog lidera za kontrolu kvaliteta, optuženi su da su falsifikovali nalaze o poligonu Kvira, menjajući datume, nameštajući rezultate i čak analizirajući uzorke koje su prethodno oprani. Dr Fašani je optužena i za obmanu jer je u junu 2009. godine u selu Perdazdefogu uveravala meštane da torijum u raketama milan nije opasan za zdravlje.

Sa tri klijenta dnevno u proseku, država zaradi oko 1.200.000 evra dnevno. Sve do 2006. godine klijenti poligona nisu morali da preciziraju kakvo oružje isprobavaju, niti je bilo išta u vezi s tim proveravano.


Marijelu ne čudi da je italijansko Ministarstvo odbrane 2008. godine angažovalo upravo NAMS-u, koja je agencija NATO-a, da upravlja projektom istraživanja o stanja na poligonu Kvira. Tako su Ministarstvo odbrane i NATO zapravo sami sebe kontrolisali.


Najvažniji posao hemijskih analiza na "tenderu" Ministarstva odbrane dobila je tada firma Sgs, sa sedištem u Ženevi, poznata i u Srbiji kao svetski lider za sertifikaciju kvaliteta. Sgs je preko lanca vlasničkih veza povezan sa proizvođačima raketa i oružja. Tužilac Domeniko Fiordalizi sklopio je slagalicu kada je utvrdio da italijanski Fijat drži 15 odsto vlasništva Sgs-a i da je u isto vreme u konzorcijumu sa proizvođačem oružja Finmekanika, koji kontroliše MBDA - proizvođača raketa milan sa radioaktivnim torijumom, godinama testiranim na Kviri.

Analize tužiočevih veštaka naknadno su pokazale da Sgs, kao i profesori Univerziteta u Sijeni nisu našli radioaktivni torijum u uzorcima zemljišta i biljaka iz Kvire jer ga nisu ni tražili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online