Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.03.2015.
20:12
Tanjug A

Zašto je Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od raka?

Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku 2,5 odsto, što govori da je problem malignih tumora kod nas veoma ozbiljan.

Reuters
Posledice NATO bombardovanja sve gore

To je izjavio danas onkolog Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

On je na konferenciji "Aktuelnosti u onkologiji", a povodom obeležavanja "Meseca borbe protiv raka", istakao da je razlog za sve veći broj obolelih i umrlih od malignih tumora posledica NATO bombardovanja u kojem je korišćen osiromašeni uranijum. Kako je kazao, na osnovu izveštaja Registra za rak Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o kretanju malignih tumora za 2012. godinu, ukupan broj novoobolelih je bio 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba.

Prema izveštaju, kod muške populacije dominira rak pluća, dok je kod žena najčešći uzrok smrtnosti rak dojke.

On je istakao da još nema podataka za 2014. godinu, ali da se može očekivati da je broj novoobolelih oko 40.000, imajući u vidu godišnji rast stope smrtnosti.

U februaru prošle godine Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatke o kretanju malignih tumora u svetu, prema kojima se u 2014. očekuje 14 miliona novoobolelih u svetu, a 2034. očekuje se 24 miliona.

-To znači da će u svetu na svakih milion stanovnika oboleti 2.000 ljudi. Prateći taj trend u Srbiji očekujemo za 2014. oko 40.000 novoobolelih, što znači da će se u Srbiji na milion stanovnika otkriti 5.512 obolelih od raka, rekao je Čikarić.

To je, kako je naglasio, podatak koji upozorava sve koji se bave onkologijom u Srbiji, direktno ili indirektno, da je problem malignih tumora veoma ozbiljan.

- U Srbiji će se za 2014. godinu otkriti 2,8 puta veći broj novoregistrovanih malignih tumora na milion stanovnika nego u svetu, što predstavlja 'srpsku katastrofu', kaže Čikarić, dodajući da, za razliku od Srbije, u razvijenim zemljama stopa mortaliteta od malignih tumora u poslednjih 20 godina opada u proseku jedan odsto godišnje. Kako je objasnio, porast broja obolelih i umrlih od raka posledica je NATO bombardovanja, tokom kojeg je na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

- Taj materijal se nalazi u Srbiji, njegovo vreme poluraspada je četiri i po milijarde godina, naglasio je Čikarić uz napomenu da radioaktivne susptance koje su ljudi tad putem hrane i vazduha uneli u sebe sada izazivaju rak.

Dodao je i da su primarna i sekundarna onkološka preventiva kao i palijativno zbrinjavanje pacijenata na nultoj poziciji, dok je jedan od ključnih terapijskih modaliteta - radioteratija na najnižoj lestvici u odnosu na evropske standarde.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.03.2015. 20:19
Zato sto je nad Srbijom isprobana sva moguca municija, tokom bombardovanja sa osiromasenim uranijumom. I mi dalje jurimo da se uclanimo u NATO i EU sektu. Znaci da nam negde nesto definitivno fali. Upitaj mo se sta....?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online