Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 09.01.2013.
16:45
Beta A

Kina spremna da nadmaši Ameriku

Kina ima šanse da prevaziđe Sjedinjene Države u sveukupnom smislu do 2049. godine, kada obeležava svoj stoti rođendan, smatraju stručnjaci Kineske Akademije Nauka u izveštaju.

Da li će uskoro doći do smene na vrhu najmoćnijih svetskih zemalja
 

Jačanje privrede se pri tom ne uzima kao glavni, a još manje kao jedini kriterijum, već se pominje " blagostanje nacije " kao zbir mnogih elemenata. Što se tiče privrednog bogatstva, Kina će prema stručnjacima Akademije nauka, prevazići SAD već 2019. godine.

U izveštaju objavljenom juče Kineska Akademija Nauka navodi da se očekuje obnavljanje Kine i da će će zemlja prevazići SAD ukoliko nastavi da razvija "blagostanje nacije".

U izveštaju se "blagostanje nacije" opisuje kao opšte stanje zemlje, a kao glavni kriterijumi su odgovarajuće korišćenje resursa i raspodela bogatstva.

Blagostanje nacije je najveći kapital koji Kina može da upotrebi da prevaziđe SAD, navodi se u izveštaju. Izveštaj navodi da je "blagostanje nacije" u Kini bolje od američkog od 2007. godine, i dodaje da će se dalje poboljšati i posle 2019. godine, kada se očekuje da Kina postane najveća privreda u svetu.

Kineski stručnjaci pišu i o stepenui "blagostanja nacije" u 100 zemalja, koristeći kriterijume kao prirodna i ekonomska samoodrživost, nacionalno odlučivanje i ispunjavanje nacionalnih odgovornosti. Zemlje su podeljene u četiri kategorije prema tim kriterijumima. Kina je na 11. mestu sa stepenom "odgovarajućeg standarda", SAD, Japan i Britanija su u grupi od 37 zemalja koje imaju "manjak blagostanja". Švedska, Finska i Austrija su među prvih 10 zemalja sa ocenom "viška blagostanja".

Etiopija, Sudan, Irak i Avganistan su na dnu lestvice sa "slabim blagostanjem nacije" navodi se u izveštaju. Navodi se da se američko blagostanje nacije pogoršava zajedno sa pogoršanjem ekonomije iako je SAD i dalje zemlja bogatstva i moći. Blagostanje nacije u Kini se poboljšava zbog povoljne ekonomske situacije, kapaciteta uređenja i kredibiliteta, navodi se u izveštaju.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.01.2013. 16:49
Не могу кинези зарадити долара колико јевреји у америци могу одштампати(све им је џаба ако се не избаци долар као платежно средсво и не уништи ММФ и свјетска банка)!
Sreda 09.01.2013. 23:00
Velicina Kine je trenutno SISTEM (kao u USA)- za razliku od Rusije....... Mozes menjati predsednike ali SISTEM FUNKCIONISE..(kao u USA).... ko se seca zadnjih imena Kineskih predsednika ..??!! ..... u Rusiji jos uvek zavisi od 1 PRAVOG coveka kao sto je danas Putin - juce Jeljcin (problem je ako dodje novi Jeljcin --- nema sistema)
Petak 11.01.2013. 02:30
САД је као Османлијско царсвто, живе и пуне буџет од пљачке и харача.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online