Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2012.
08:07
Vesti, Ejdž A

Oko 50 žrtava pedofilije se ubilo

Katolički biskup iz Balarata Ronald Malkerns više puta je premeštao sveštenike i crkvena lica osumnjičene za pedofiliju u druge parohije ili inostranstvo, gde su oni pronalazili nove žrtve i činili novo seksualno nasilje. Ove teške optužbe u petak je iznela gospođa Helen Votson, majka jedne od žrtava pedofilije.

Neutešna majka: Helen Votson
 

U potresnom svedočenju pred Parlamentarnim odborom o seskualnom nasilju nad decom u Viktoriji, koje je prošle nedelje zasedalo u Balaratu, gospođa Votson je iznela teške optužbe na račun nadležnih u katoličkoj crkvi koji su štitili osumnjičene pedofile.

Rajanu ništa ne pomaže

Tokom saslušanja neutešna majka je rekla da se posle svakog nasilja koje je Rajan izvršio nad detetom o tome odmah znalo u Balaratu. Nakon toga on bi bio poslat u SAD, a kada bi se bura u vezi sa skandalom smirila, vraćao bi se u Australiju. U SAD je bio odlazio čak sedam puta, a 1993. godine je i zvanično utvrđeno da specijalni program za sveštenike seksualne prekršioce, koji se obavljao u Meksiku, njemu ne može da pomogne.

Veruje se da je samo u Balaratu, gradu zapadno od Melburna, oko 50 žrtava seksualnog nasilja oduzelo sebi život, među kojima i Piter Votson koga je u 15. godini napastvovao sveštenik Pol Dejvid Rajan. Sin Helen Votson je digao ruku na sebe kada je imao 24 godine.

- Godinama sam živela u šoku, mislim da ni na koga ne mogu da budem ljuta kao na njih. Sada kada mi je ostala samo gorčina moram da podignem svoj glas u zaštitu žrtava. U mom stomaku ovog popodneva bukti plamen - rekla je novinarima Helen Votson pre nego što je došla na svedočenje Parlamentarnog odbora o seksualnom nasilju nad decom. Tamo je otišla uz podršku svog muža Tima.


U Balaratu je živela ozloglašena grupa pedofila koja je radila u parohijskoj osnovnoj školi Sent Alipijus. Među njima su bila hrišćanska braća Robert Best, Stiven Farel, Edvard Dovlen i Džerald Ficdžerald, kao i sveštenik Džerald Ridsdejl. Svi su osuđeni osim Ficdžeralda koji je umro tokom istrage.

Zatvor zbog napastvovanja u oltaru

Rajan je bio rukopoložen u čin sveštenika 1976. godine, a već posle prve nedelje službovanja, stigla je prva optužba za seksualno zlostavljanje. Prvi put je poslat u SAD 1977. godine, a vraća se nakon što su se optužbe za seksualno napastvovanje tri deteta utišale. U Viktoriji je službovao u mestima: Varnambul, Terang, Pensharst i Ararat, gde je i 1991. godine seksualno zlostavljao Pitera Votsona.
Pol Dejvid Rajan je 1996. godine isključen iz službe, ali mu je crkva platila troškove doktorata u SAD. Deset godina kasnije osuđen je na zatvorsku kaznu zbog napastvovanja dva dečaka prislužnika u oltaru.

Pozivajući se na jedno svedočenje tokom suđenja Rajanu 2006. godine u Vornambulu, Helen Votson je podsetila kako je biskup Malkerns bio dobro upućen za Rajanove prekršaje u Australiji i SAD. Rekla je da je novac slat iz Balrata u Ameriku da bi se njim izvršilo vansudsko obeštećenje dve Rajanove žrtve sa po 25.000 dolara.


Piter Blenkiron iz grupe žrtava seksualnog nasilja u Balaratu, koja trenutno okuplja 45 osoba a očekuje se da će se povećati, kaže da je odluka Parlamenta da se u Balaratu održi saslušanje o seksualnom nasilju za njih jednako vremenu kada je tamo izbila pobuna protiv engleske kolonijalne vlasti.


- Umesto da se vodi borba oko zlata i pohlepe, ovde se radi o pohlepi Vatikana da zaštiti svoj ugled i zlatne vrednosti. Oružje je korišćeno u vreme pobune u Balaratu, mi danas to činimo istinom koja će biti snažnija od metaka - rekao je Piter Blenkiron. On je potvrdio da se grupi pridružilo i 25 Rajanovih žrtava iz Amerike, za koje se veruje da će doći da svedoče.


Tri žrtve svedočile su o nasilju javno pred Parlamentarnim odborom, kao i četvrta iza zatvorenih vrata, i zahvalili su se na mogućnosti da o potresnom delu života progovore u Balaratu.


Filip Nagl, kojeg je seksualno zlostavljao član Hrišćanskog bratstva kada je imao devet godina, ispričao je kako je bio zastrašivan i da mu je prećeno od crkvenih službenika i advokata da će biti u sudu godinama ukoliko ne potpiše tajni sporazum o obeštećenju.


- Svaki taj dogovor o odšteti mora da bude revidiran - istakao je Filip Nagl.
Novinari "Ejdža" tražili su i komentar predstavnika Katoličke crkve na svedočenja žrtava seksualnog nasilja iz Balarata.
 

Ponižavanje u susretu sa biskupom Konorsom

Gospođa Helen Votson je rekla da je 2005. potvrđeno da je njen sin bio žrtva seksualnog nasilja. Nakon što je sin nestao, Helen je bila vidno potresena, ali je tadašnji biskup za Balarat Piter Konors uveravao da nema podataka u crkvi da je on bio Rajanova žrtva i ponudio joj je savetovanje. Međutim, kada joj je kasnije bilo potrebno dodatno psihološko savetovanje, poručila je crkvi da ona novac za lekare nema, te da bi oni morali da joj pomognu da izleči svoj duševni bol.
- Sastanak sa biskupom Konorsom je bio ponižavajući. Njegova arogancija prema meni je bila nepodnošljiva - rekla je Helen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online