Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.06.2014.
02:33
Vesti A

Crkva sudi po svojim zakonima

Za otkaz svešteniku Katoličke crkve bilo je potrebno da prođe punih 20 godina od vremena kada se saznalo da on napastvuje dečake - a samo papa ima ovlašćenja da takvima skine svešteničku mantiju. Ovo se saznalo tokom tekuće istrage pred kraljevskom komisijom u Sidneju, koja ispituje višedecenijsko seksualno zlostavljanje dece u različitim verskim i odgojnim institucijama.

Katolička crkva predugo čeka da se pozabavi problemom pedofilije
 




Komisija je radila na uvidu u praksu kako Katolička crkva po svojim kanonskim zakonima postupa protiv sveštenika i drugih protiv kojih su izrečene optužbe, ali nije došlo do presude.


Konkretno, ispitivan je slučaj Džona Džerarda Nestora (50), koji je bio sveštenik u biskupiji u Vulongongu, kada je 1997. godine optužen za neprimeren napad na dečaka-tinejdžera, koji je posluživao u oltaru. Na sudu, sveštenik je priznao 1997. godine da je jula 1991. na madracu na podu spavao sa dečakom i njegovim mlađim bratom, ali je poricao napastvovanje.

Prijava biskupa

Tadašnji biskup Vulongonga Filip Vilson prijavio je Nestora crkvenoj kancelariji za profesionalne standarde. Stjuart je rekao da je biskup Vilson izdao formalni ukaz da "Nestor prekida sa javnim istupima kao sveštenik".


Nestor je osuđen za ozbiljni neprimereni napad, ali je posle žalbe oslobođen optužbe 1997. godine. U svojoj uvodnoj reči ove nedelje, Engus Stjuart, savetnik koji pomaže komisiji, rekao je da je posle tog sudskog procesa biskupija saznala i za druge pritužbe protiv Nestora, koji je za dečake iz oltara vodio letnje kampove.
Pritužbe su uključivale i da je on nalagao dečacima da se kupaju goli i organizovao takmičenja među njima, tokom kojih su mogli da upoređuju svoje "fizičke atribute".
Sledećih 11 godina pitanje - da li Nestoru treba odobriti javnu službu sveštenika ili da bude otpušten - bilo je tema niza istraga i saslušanja u crkvi Australije, ali i različitim organima pri vatikanskoj birokratiji, kazao je savetnik u istrazi.


- Konačno, papa Benedikt XVI isključio je Nestora iz sveštenstva, oktobra 2008. - kazao je on.

I Abot svedočio

Prvi ministar Toni Abot, u to vreme sekretar u Federalnom parlamentu za ministra za zapošljavanje, kazao je tada sudu da je "on (Nestor) u seminarijumu bio simbol humanosti" (Abot ga je poznavao iz vremena kada se školovao za sveštenika).


To je bilo nakon istrage ombudsmana u Novom Južnom Velsu i kada je biskup Piter Inghem, koji je preuzeo Vulongong, dobio informacije da je Nestor počinio ozbiljne prestupe crkvenih zakona.


Taj biskup tada je dokumentaciju uputio moćnom vatikanskom organu - Kongregaciji verske doktrine. Taj organ zatražio je od pape da otpusti Nestora, koji je ipak pokušao da se suprotstavi toj odluci. Rečeno mu je da "nema mogućnosti da se iskoristi bilo kakvo rešenje protiv papskog dekreta".


- I eto tu se završava duga saga o svešteničkom radu Džona Nestora - skoro 20 godina nakon što su se pojavile pritužbe o njegovom ponašanju prema dečacima - rekao je Stjuart tokom istrage koja se nastavlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online