Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.11.2012.
03:46
Vesti A

Gugl plaća Trkulji 200.000 dolara

Odlukom Vrhovnog suda Viktorije multinacionalna kompanija Gugl, dužna je da sa 200.000 dolara obešteti 62-godišnjeg Milorada Trkulju iz Melburna, koji je prošlog meseca dobio pokrenuti spor zbog klevete i uvrede lične časti.

Biće obeštećen: Milorad Trkulja

Milorad Trkulja koji je poznat i pod imenom Majkl, tužio je Gugl zbog objavljivanja njegovih fotografija, koje su se posle korišćenja njihovog internet pretraživača, našle odmah pored nekih od najozloglašenijih kriminalaca u Australiji.
 

Prošlog meseca šestočlana porota Vrhovnog suda Viktorije utvrdila je da je Milorad Trkulja oklevetan objavljenim fotografijama, a koje je on tražio da Gugl ukloni još 2009. godine, kada ih je prvi put i kontaktirao.
 

Sporne fotografije objavljene su na internetu, nakon što je Milorad Trkulja ranjen u leđa od strane naoružanog napadača, dok je 2004. godine ručao u restoranu Konak u Sent Albansu, zajedno sa svojom tada živom majkom Milkom.


Kada bi se Trkuljino ime ukucalo u Guglov pretraživač slika, sporne fotografije bi se pojavile odmah pored poznatog kriminalca Tonija Mokbela. Guglov pretraživač je takođe povezao slike i sa sada ugašenim portalom Melburnski kriminal, na kome su objavljene fotografije i Trkuljino ime.
 

Gospodin Trkulja izjavio je da nije imao nameru da tuži Gugl, ali da je ipak na to bio primoran, nakon što su oni odbili da uklone fotografije što je od njih tražio 2009. godine.


U odluci o odšteti koju Gugl treba da isplati Miloradu Trkulji, donetoj u ponedeljak prepodne, sudija Vrhovnog suda Dejvid Bič istakao je da je ovo bio slučaj pravdanja i zakucavanja laži. Kako podseća "Ejdž" gospodin Trkulja je jedan od osnivača srpske pravoslavne crkve u Springvejlu, ove godine je obeštećen i sa 225.000 dolara od strane pretraživača Jahu.


Advokati koji su branili Gugl tvrdili su da njihov pretraživač nije izdavač materijala, već da tražene informacije pronalazi po indeksima a zatim ih povezuje sa veb stranicama i slikama na osnovu dobijenih informacija. Gugl se branio tvrdnjom o slobodi širenja informacija internetom, smatrajući da su oni samo pronalazili linkove za koje nisu znali da sadrže materijal koji je imao klevetničku sadržinu.


Krivi jer nisu poslušali advokate


Porota Vrhovnog suda Viktorije odbacila je navode odbrane Gugla, jer nisu preduzeli odgovarajuće korake, kada su ih kontaktirali Trkuljini advokati sa zahtevom da se ukloni sporan sadržaj. Međutim, porota je utvrdila da pretraživač nije odgovoran za same rezultate pretrage, pošto Trkulja nije ažurno popunio obrazac sa zahtevom za uklanjanje uvredljivog materijala, u kome nije naveo URL adrese sajtova koje ga sadrže.


Portal koji je sadržavao sporne fotografije u međuvremenu je ukinut, zbog čega sporne slike i tekst, više ne mogu da se pronađu korišćenjem Guglovog pretraživača.


- Guglov pretraživač daje rezultate koji oslikavaju sadržinu i informacije koje se nalaze na globalnoj mreži. Portale koji se dobiju korišćenjem Guglovog pretraživača, kontrolišu administratori samih portala a ne Gugl, rekao je u komentaru na presudu predstavnik Gugla.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.11.2012. 05:32
Nije jasno iz clanka da li je Gugl,osim 200 000$ odstete platio i troskove Advokata koje je imao Trkulja. Advokatske usluge su preskupe, koje su mozda i premasile sumu za ostetu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online