Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 07.11.2012.
14:18
Beta A

Od Meksika do Irana - svet odahnuo

Evropa će se danas probuditi i osetiti veliko olakšanje, piše britanski BBC u komentaru o upravo održanim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, na kojima je pobedio predsednik Barak Obama svog republikanskog rivala Mita Romnija i osvojio drugi predsednički mandat.

Sa Obamom nije bilo najbolje, ali bolje od Romnija svakako
 

"Ankete su uvek pokazivale da je predsednik Obama popularniji nego guverner Romni širom kontinenta, ali za većinu vlada, takođe je kontinuitet u Vašingtonu bolji od promene", navodi dopisnik BBC-ija.

Britanski javni servis podseća da su američki ministar finansija Tim Gajtner kao i Obama bili blisko uključeni u razgovorima o evrozoni, kao i da je Evrpska unija toliko zaokupljena svojom unutrašnjom debatom o krizi u evrozoni da ne želi da ima distrakcije sa strane.

EU je blisko sarađivao sa Obamom o nizu pitanja spoljne politike, kao na primer pitanje Irana i njegovog nuklearnog bprograma. "Iako se budu neki ključni ljudi promenili u drugom Obaminom mandatu, predsednikova pobeda znači da neće biti dramatične promene politike sa kojom bi evropske prestonice morale da se suoče", navodi BBC.

BBC-ijev dopisnik iz Pekinga piše da su američki izbori održani dan pre decenijske promene rukovodstva u Kini, pa je za kineske vođe fokus čvrsto kod kuće, a ne preko Pacifika.

Što se tiče dva predsednička kandidata nije bilo velike razlike u njihovom stavu prema Kini tokom predsedničke kampanje, oba kandidata su bila dosta kritična prema Kini, zbog, po njihovoj oceni, nefer trgovinske politike, navodi BBC.

Odnosi dve zemlje su nategnuti poslednjih godina, posebno oko ekonomskih pitanja. Peking je takođe zabrinut zbog Obaminog strateškog okretanja ka Aziji, a neki zvaničnici u Kini veruju da Vašington pokušava da zaustavi rastući uticaj Kine. Ta pitanja će dominirati u najvažnijem diplomatskom odnosu u svetu, ocenjuje dopisnik BBC-ija.

Dopisnik BBC-ija iz Irana piše da su mnogi u toj zemlji verovali da bi pobeda republikanskog kandidata značila rat i veruju da je pobeda Baraka Obame znači da će biti sigurnije za iranski narod, zato što će SAD nastojati da se brzo nastave pregovore o iranskom nuklearnom programu.

Dopisnik BBC-ija u Meksiku piše da se u toj zemlji osetilo olakšanje kada je Obhama ponovo izabran. Široko je rasprostranjeno mišljenje u Meksiku, i celom regionu, da republikanci ne predstavljaju niti razumeju interese latinoamerikanaca u SAD, ili ni njihovih porodica južno od granice.

Ipak, više neregistrovanih imigranata deportovano je za vreme Obame nego za vreme bilo kog drugog predsednika od 1950-ih. Međutim, mnogi u Latinskoj Americi se nadaju da će Obamina administracija imati bolji odnos sa regionalnim susedima SAD, navodi BBC.


Svet čestita Baraku Obami
 

Evropski i svetski zvaničnici čestitali su danas Baraku Obami reizbor za predsednika SAD, a zvaničnici EU izrazili su očekivanje da će EU i SAD "ojačati bilateralne odnose" i "zajedno se boriti protiv globalnih izazova, pre svega na polju bezbednosti i ekonomije".
 

Čestitke su uputili predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsednik Fransoa Oland, belgijski premijer Elio Di Rupo, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i mnogi drugi.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.11.2012. 14:53
"...Evropa će se danas probuditi i osetiti veliko olakšanje, piše britanski BBC..." LOL FAIL i ja sam svako jutro osetim veliko olaksanje , kada idem u kupatilo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online