Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 28.07.2011.
23:44
Srna A

Rojters: Šiptari preterali očekujući podršku Zapada

Zvanična Priština pokušala je da eskalacijom tenzija na severu Kosova primora Zapad da joj dozvoli proširenje svoje vlasti, ali će verovatno za posledicu imati frustraciju Evropljana koji podržavaju Kosovo, navodi se u komentaru agencije Rojters.

Stalno izazivanje nemira moglo bi da se obije Šiptarima o glavu
 


Evropske diplomate kažu da je Priština možda požurila da iskoristi priliku i suprotstavi se politici Srbije, kako bi afirmisala svoj međunarodni položaj.


U komentaru se dodaje da su kosovske vlasti željele da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju od kada su proglasile nezavisnost prije tri godine, ali da su preduzele potez koji je posljedica loše procjene.


"Reč je o činjenicama na terenu. Pre tri nedelje, Kosovo je na međunarodnoj sceni bilo u boljoj poziciji. Srbija je jasno bila označena kao krivac za probleme u dijalogu, a Kosovo je imalo snažno moralno uporište. Sada su sami sebi naneli štetu", rekao je jedan diplomata EU.


Ovaj izvor dodao je da će Srbija i Kosovo "morati da se vrate za pregovarački sto", ali da će to sada biti teže.


"Kosovska Mitrovica je poput pacijenta koji se oporavlja od skoro neizlečive bolesti sukoba", izjavio je profesor Pedrejg Omeli, profesor na Univerzitetu u Masačusetsu, koji se ranije bavio gradovima koji su podeljenim sukobima.


On je ocenio da će "sukob u Kosovskoj Mitrovici postojati kao neka vrsta konflikta sve dok ne budu rešeni statusi Kosovske Mitrovice, Kosova i Srbije".


"Tu neće biti značajnog napretka sve dok Srbija i Kosovo ne postanu članice EU", dodao je profesor Omeli.


Jedan regionalni ambasador rekao je Rojtersu da su vlasti u Prištini "pomalo razmažene".


"Oni misle da mogu da manipulišu međunarodnom zajednicom i, iskreno rečeno, to i čine već neko vreme. Misle da je njihov uspeh toliko veliki ulog za nas, da ćemo prihvatiti skoro sve što se desi, ali mislim da će to biti njihova velika greška", rekao je ovaj zvaničnik.


Drugi evropski diplomatski izvor izjavio je da Priština "možda želi da stvori problem Srbiji" u njenom procesu približavanja Uniji.


"Ako je to tako, onda je to ekstremno kratkovida vizija i opasnost za čitav region", zaključio je ovaj zvaničnik.


Regionalni ambasador ocenio je da vlasti u Prištini dovode predsednika Srbije Borisa Tadića u nezgodan položaj uoči izbora i na neki način pružaju podršku ekstremnijim elementima srpske politike.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 23:54
Тај ЕУ политичар и није неки политичар јер би морао да схвати да ЕУ мало шта одлучује на КиМ.Он јадан не види да су то потези које преко шиптара вуче Америка којој одговарају нови сукоби у свету како би могли да све своје економске фрустрације пребаце "тамо негде".
Petak 29.07.2011. 00:04
Људи, имам информације да се пуца на Србе на северу Космета, кажу да је тамо потпуни рат. Изгледа да је на Рудару сада најжешће а шиптари су код до Зубиног Потока.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online