Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 10.06.2011.
02:14
Vestionline A

Nova packa Rumuniji i Bugarskoj

Evropska unija odlučila je da odloži prijem Bugarske i Rumunije u Šengenski sporazum jer ove dve članice Unije još nisu ispunile sve neophodne tehničke uslove.

Ministri unutrašnjih poslova odlučili su se na ovo u trenutku kada se Unijom širi strah od ilegalne imigracije i kriminala koji ugrožavaju šengenski sistem neometanog putovanja kroz 26 evropskih država.

"Ono što brine nekoliko država članica jeste da bi korupcija koja postoji u ovim državama mogla oslabiti zaštitu granica", rekao je francuski ministar unutrasnsjih poslova Klod Gean, koji je predložio sistem postavljanja evropskih zvaničnika pored nacionalnih graničara ovih država koji bi obavljali dodatne provere.

Rumuni i Bugari ostaju van Šengena

Opstanak Šengenskog sporazuma već je ugrožen odlukom Danske da vrati carinsku kontrolu na svoje granice i neslaganja Italije i Francuske oko više hiljada tunižanskih izbeglica koji su u ove zemlje doputovale preko Mediterana u proteklih nekoliko meseci.

Nemačka je kritikovala Dansku zbog "hladnog podrivanja" jednog od temelja evropskog jedinstva.

"Mi se slažemo davanju veće fleksibilnosti" radi pojačavanja kontrole unutrašnjih granica u okviru šengenske zone, rekao je danski ministar pravde Lars Barfoed.

Odbijanje evropskih ministara da integrišu Bugarsku i Rumuniju u šengenski sistem došlo je samo dan nakon što je Evropski parlament izglasao da su ove dve zemlje spremne da postanu članice Šengenskog sporazuma.

Holandija zateže i kod komšija

Brzoj integraciji ove dve zemlje usprotivila se i Holandija čiji je ministar za imigraciju Gerd Lers rekao da njegova zemlja još uvek sumnja da su Bugarska i Rumunija dovoljno snažne da obezbede efikasnu kontrolu spoljne granice šengenske zone.

"Sada je još rano za donošenje odluke i može biti potrebno još vremena", rekao je Lers.

Članice EU ovo pitanje će ponovo razmatrati u septembru, ali bi pristupanje Rumunije i Bugarske Šengenskom sporazumu vrlo lako moglo biti pomereno za iduću godinu.

Holandija je inače poznata po svom evroskepticizmu, naročito otkad su rukovođenje tom zemljom preuzele stranke desnice. Tako je nedavno holandski parlament nakon toliko čekanog i zahtevanog hapšenja Ratka Mladića, odbio da ratifikuje SSP sa Srbijom. Vlada u Hagu takođe važi i za vrlo rezervisanu kada je u pitanju prijem Hrvatske u EU.  

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2011. 08:43
Političari u EU žive od glasova birača koji postaju nezaposleni u svojoj zemlji jer ih istiskuju siromasi sa istoka koji dolaze da rade za minimalne zarade. Tu onda prestaje shvatanje demokratije evropljana jer je svakom svoj džep najmiliji. Ne pobeđuje desnica zbog buđenja nacionalne svesti nego se čopor grupiše za odbranu od opasnosti spolja. Ljudski mozak radi na istom principu kao kod životinja samo što životinje ne znaju da govore i lažu.Onda dolazi na red raspad cele EU imperije jer je istorija dokazala ekonomsku neodrživost veštačkih zajednica zemalja sa spostvenom kulturom i običajima. Da to može kako mali Đokica zamišlja Rimsko carstvo bi još postojalo.
Petak 10.06.2011. 03:19
Frustrirani Holandjani bi da budu sami i glavni u EU,dok njih zaj....ju bogate clanice EU,oni to isto rade siromasnim zemljama koje bi se prikljucile,a koje su nepozeljne zbog siromastva,ali zato njihova prirodna bogastva su jako privlacna. EU ovog puta ne moze da racuna i jare i pare,pa sve nesto odlaze prijem. Srbska vlast se gura u EU,ali nije osnovno uradila,odrzala REFERENDUM da pita srbe jesu li za clanstvo ili ne. Srbi kao maloumnici,drugi odlucuju za njih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online