Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
19:41
Vestionline, Tanjug A

EU do novembra ukida kontrole u zoni Šengena

Zemlje koje su uvele pogranične kontrole u zoni Šengena zbog migrantske krize, Nemačka, Austrija, Danska i Norveška, treba da te kontrole ukinu do novembra.

Reuters
Vraćaju se na normalno funkcionisanje Šengen zone

To je saopštila Evropska komisija, nekoliko sati nakon što je Švedska saopštila da će ukinuti kontrole ličnih dokumenata na svojoj granici.

Austrija, Danska, Nemačka, Švedska i Norveška, koja nije članica EU, uvele su kontrole ličnih dokumenata 2015. godine, u zoni kroz koju se inače prolazi bez pasoša, i dozvoljeno im je bilo da ih više puta produžavaju, podseća AFP. 

Evropska komisija saopštila je danas da će sada preporučiti samo poslednje produženje kontrola u trajanju od pola godine, počev od polovine maja. 

- Došlo je vreme da napravimo poslednje konkretne korake kako bismo se postepeno vratili na normalno funkcionisanje Šengen zone - rekao je novinarima komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos, istakavši da će to biti poslednje produženje. 

On je naglasio da je Šengen "jedno od najvećih dostignuća evropskog projekta i da se mora učiniti sve da se ta zona zaštiti", prenosi Rojters. 

Obrazlažući odluku o konačnom produženju, Avramopulos je rekao da su kontrole ličnih dokumneata "izuzetne, srazmerne i, kao poslednje sredstvo kome se pribegava, predviđene za striktno ograničeni period - u ovom slučaju, po poslednji put, na maksimalno šest meseci". 

Zemlje članice EU će, umesto toga, pojačati policijske kontrole na celoj teritoriji bloka, pogotovu u blizini unutrašnjih granica, naveo je komesar. 

Brisel je prvobitno postavio cilj da kontrole ukine do kraja 2016, ali se ispostavilo da je to nemoguće, podseća francuska agencija. 

Šengenska zona obuhvata 22 zemlje članice EU uz Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku. 

Švedska vlada saopštila je ranije da će ukinuti kontrole ličnih dokumenata osoba koje iz Danske ulaze u Švedsku, ali da će, istovremeno, pooštriti druge oblike kontrole putnika na švedskoj granici kako bi održala bezbednost. 

Švedska vlada je precizirala da je ukidanje kontrole ličnih dokumenata potrebno nadomestiti stalnim jačanjem pograničnih kontrola, a mere za jačanje kontrola na granicama Švedske obuhvatiće nadzorne kamere i skeniranje vozila koja prelaze granicu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online