Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Subota 12.03.2011.
11:48
Beta, Novosti A

Gadafi osvaja, a Evropi zavodi sankcije

Snage verne režimu libijskog lidera Moamera Gadafija potisnule su danas pobunjenike koji su držali naftna postrojenja u strateški važnom lučkom gradu Ras Lanufu, posle višednevnog artiljeriske paljbe na njihove pozicije. Takođe, libijske vlasti su saopštile da obustavaljaju diplomatske veze sa Francuskom, jedinom zapadnom zemljom koja je do sada priznala opozicioni Nacionalni savet osnovan u Bengaziju.

General Abdel Fatah Junis, bivši libijski ministar unutrašnjih poslova koji se pridružio pobunjenicima, potvrdio je danas da Gadafijeve snage sada kontrolišu i sam grad Ras Lanuf i rafineriju, koji se nalaze 615 kilometara jugoistočno od glavnog grada Tripolija.
 

Nećemo ništa da imamo sa Francuzima: Moamer Gadafi
 

To je poslednji u nizu poraza libijskih opozicionih snaga koje su do pre nedelju dana držale ceo istočni deo zemlje i napredovale prema libijskoj prestonici. Junis je obećao da će oni povratiti svoje pozicije.

Gadafijev sin: Rat do kraja

 

Seif el-Islam Gadafi, jedan od sinova libijskog vođe, rekao je u subotu da veruje u pobedu vladinih trupa, tvrdeći da su one već preuzele "90 odsto zemlje“ i isključio je bilo kakav dogovor sa pobunjenicima.

Gadafijev sin je u intervjuima za listove "Corriere della Sera" i "Repubblica" obećao "rat do kraja“.

„Sada je 90 odsto zemlje vraćeno pod našu kontrolu i uskoro će biti gotovo“, rekao je Seif el-Islam.

"Ovi teroristi ne govore o demokratiji, izborima, vrednostima: oni su jednostavno teroristi“, rekao je on.

Gadafijef sin je priznao greške režima: „Malo kasno smo počeli s izgradnjom moderne vojske, moderne policije, nove ekonomije i slobodnog društva."

Gadafijeve snage su juče takođe ponovo zauzele strateški grad Zavija blizu Tripolija.

Libijska vlada je u petak, pošto su njene trupe zauzele luku Ras Lanuf, poručila da će uskoro osloboditi gradove na istoku zemlje, Bengazi i Adždabiju.

"Doneli smo odluku da prekinemo diplomatske veze sa Francuskom. Jasno je da Francuska vlada ima nameru da podeli Libiju", rekao je juče zamenik šefa libijske diplomatije Haled Kaim.


Napad na Ras Lanuf koji je počeo pre nekoliko dana ukazuje na to da su se snage oko Gadafija oporavile od prvobitnog šoka i konfuzije posle početka pobune 15. februara, navodi agencija AP.

Međunarodna zajednica u međuvremenu pokazuje znake neorganizovanosti kada je reč o tome koje mere treba preduzeti da bi se zaustavilo prolivanje krvi u Libiji, navodi AP.


Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja danas u Kairu razmatraju uvođenje zone zabrane leta nad libijom a pridružiće im se i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.


U Vašingtonu, predsednik SAD Barak Obama rekao je da uvođenje zone zabrane leta ostaje kao mogućnost i da se "polako zateže omča" oko Gadafija, ali nije otišao toliko daleko da se založi za vojnu akciju.


Sarkozi usamljen u napadima na Libiju
 

Nikola Sarkozi

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je ranije da libijski vođa Gadafi mora da ode sa vlasti, i naveo da je za Evropsku uniju sada Libijski nacionalni savet legitimni politički predstavnik libijskog naroda.

Sarkozi je rekao da su Pariz i London spremni za vazdušne udare na Gadafijeve snage ukoliko on upotrebi avijaciju ili hemijsko oružje protiv naroda. Takvoj akciji bi trebalo da prethode dozvola UN, saglasnost Arapaske lige i zahtev libijske opozicije, rekao je Sarkozi.

Na pitanje o stavu Francuske koja je priznala pobunjenike iz Bengazija kao predstavnike libijskog naroda, Gadafijev sin je za francuskog predsednika rekao da je “čudan”.

Lideri drugih članica EU ne dele Sarkozijevo mišljenje.

"Mislim da EU ima drugu ulogu, a to je dijalog, kako bi se podržali demokratija i razvoj", izjavio je švedski premijer Fredrik Rajnfeld.

Berlin se još ranije ogradio od stavova Pariza: "Ne želimo da budemo uvučeni u rat u Severnoj Africi", izjavio je u četvrtak nemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

 

Obama: Moramo da sprečimo maskar

Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da svet ima obavezu da obezbedi da u Libiji ne dođe do masakra civila poput onih na Balkanu i u Ruandi.

''Ne samo SAD, već i međunarodna zajednica, imaju obavezu da učine šta mogu da se spreči ponavljanje onog što se dogodilo na Balkanu 90-ih godina i u Ruandi'', rekao je juče Obama na konferenciji za novinare.


Prema njegovim rečima, zaustavljanje ubijanja ciivila jedan je od razloga što su zapadne sile započele vazdušno nadgledanje Libije.


Obama je dodao da se SAD konsultuju sa arapskim i afričkim državama kako bi od njih dobile podršku za eventualno uvođenje zone zabrane leta nad Libijom. ''Zato je važno da nađemo načine da zadržimo pritisak na Moamera Gadafija'', kaže Obama.

POVEZANE VESTI

Subota 12.03.2011. 11:49
pametno. a sta srbija ceka. a da. pa mi nemamo srpski politicki vrh.
Subota 12.03.2011. 13:14
Srbija na vlasti ima bezmude trojance koji unistavaju sistematski nase drustvo i privredu ...i nikad nece imati M..a da ovako nesto urade !!
Subota 12.03.2011. 15:02
Baronesa Ešton je polutajno posetila Tripoli početkom nedelje i uverila se da oko 2000 stranih stručnjaka NE NAMERAVA da napusti Libiju. Iz tog razloga vazdušni udar je kompromitovan i neizvodljiv. Kod USA je načelnik CIA podneo iscrpan izveštaj da je Gadafi svakim danom jači i da će na kraju pobediti. Ali, Obamu je petrolejska mafija napumpala da tera igru do zadnjeg pobunjenika. Francuzi i Englezi su počeli sa pričom da se bore deca iz Čada za par stotina dolara, a sada sviraju da je Gadafi imao skrivene milijarde u podrumima banaka u Tripoliju i da plaća profesionalce. U stvari Gadafijeva komanda je izdala jasno naređenje armiji da pobunjenike gone "kao besne pse" i ljudi rade svoj poso.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online