Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.02.2016.
19:45
Vestionline A

Libija - novi front u borbi protiv džihadista

"Vašington i njegovi evropski partneri traže način da zaustave podele među libijskim frakcijama kako bi formirali vladu nacionalnog jedinstva koju bi Zapad mogao da podrži u borbi protiv ekstremista", navode američki mediji.

Reuters
Vojnici lojalni međunarodno priznatoj vladi u Tobruku

"Treba ujediniti Libiju protiv džihadista"

"Američki vazdušni napadi izvedeni u petak na kamp za obuku pripadnika Islamske države, u kojem je ubijeno više od 40 ljudi uključujući i jednog ekstremističkog vođu, predstavljaju znak da su SAD spremne da deluju snažno čak i pre nego što se uspostavi vlada", prenose mediji.

"Džihadisti su tokom poslednjih nekoliko meseci iz svog uporišta u gradu Sirt izveli brojne samoubilačke bombaške napade na policiju. Islamska država do sada nije mogla da preuzme kontrolu nad mnogim delovima Libije kao što je to uspela u Siriji i Iraku, a libijski ogranak te grupe pretrpeo je neuspehe tokom protekle godine", prenose agencije.

Kako su naveli američki zvaničnici tokom proteklih nekoliko meseci, Islamska država regrutuje borce iz inostranstva, uglavnom iz Severne i zemalja subsaharske Afrike. Prema njihovoj proceni, teroristička grupa je imala ranije oko 3.000 boraca, a sada oko 5.000.

"Uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva u Libiji, u cilju borbe protiv džihadista, važan je zadatak u toj državi od svrgavanja i smrti Muamera Gadafija 2011. godine. Haos u koji je zapala Libija od svrgavanja Gadafija, doprineo je jačanju Islamske države koja je napravila uporište u luci Sirtu, 45 kilometara istočno od Tripolija", smatraju analitičari.

"Samo da ne zauzmu naftna postrojenja"

U Libiji od 2011. godine postoje dve suprotstavljene vlade i dva parlamenta. Islamisti i koalicija snaga koja je poznata kao Libijska zora zauzeli su Tripoli, dok je sedište međunarodno priznate vlade u Tobruku.

Američki mediji ocenjuju da je građanski rat u Libiji postao toliko kompleksan da se pojedini borci koji podržavaju vladu u Tripoliju bore protiv džihadista van Sirta, dok se drugi udružuju sa njima u borbi protiv snaga Tobruka u cilju preuzimanja kontrole nad drugim najvećim gradom u Libiji - Bengazijem. Izražava se zabrinutost da bi džihadisti mogli da preuzmu libijska naftna postrojenja, koja je uglavnom nalaze u pustinjama istočno od Sirta.

Libija je tokom vladavine Gadafija proizvodila 1,6 miliona barela nafte dnevno, a 2014. godine 200.000. Od kada je Islamska država u januaru izvela napad na rezervoare nafte, proizvodnja je ponovo opala na oko 350.000 barela dnevno.

POVEZANE VESTI

Subota 20.02.2016. 21:04
Uvezite blato - i izvajajte Gadafija kad ste vec toliko zudeli za zapadnom "demokratijom" a usput izgubili prirodna bogatstva.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online