Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.03.2011.
15:33
Vestionline A

Albanski san u nevolji

San Albanije da se pridruži Evropskoj uniji je u dubokoj nevolji, piše londonski ’’Ekonomist’’ pozivajući se na “sumornu procenu” Miroslava Lajčaka, slovačkog diplomate i ključnog čoveka EU na Balkanu.

Lajčak pokušava da posreduje u odnosima premijera Salija Beriše i lidera opozicije Edija Rame dao bi se situacija u zemlji stabilizovala uoči lokalnih izbora planiranih za početak maja.


Lajčak poručuje i da će Beriša i Rama deliti odgovornost ako nastane haos "bez obzira na to šta oni kažu", piše list navodeći da u Albaniji nije bilo “normalne politike” od juna 2009. godine, kada je Rama optužio Berišu za izbornu krađu.


Opozicija je bojkotovala parlament i započeo je štajk glađu ispred Berišinog kabineta, počeli su protesti i krenuo je spoljašnji pritisak na obe strane u Tirani, ali Lajčak ocenjuje da strani prijatelji Albanije gube strpljenje.

Gubi strpljenje: Miroslav Lajčak
 


Najnoviji problem je izbio u januaru kada je bivši ministar ekonomije Dritan Prifti jednoj televiziji da video kasetu o umešanosti potpredsednika Vlade Ilira Mete u korupciju.
Meta je rekao da je traka lažna, ali ipak je podneo ostavku, posle čega su počeli veliki opozicioni protesti u Tirani. Tada je na protestima republikanska garda, ispred premijerovog kabineta, otvorila vatru na učesnike demonstracija i ubila četvoro ljudi.
Beriša je odmah optužio Ramu da pokušava da izazove državni udar.


Ministar u Berišinoj vladi Genc Polo istakao je da je miting opozicije bio "dobro organizovan pokušaj da pokrene napad na glavne zgrade vlade”, ali je Rama te navode nazvao glupostima.


"Oni su ukrali izbore da bi opljačkali zemlju, a sada su u stanju da ubijaju ljude kako bi nastavili da pljačkaju zemlju”, odgovorio je Rama na optužbe vlasti.


Beriša veruje da ima amerišku podršku, što mu daje oslonac da se odupre napadima opozicije, ali Lajčak naglašava da bi dvojica lidera trebali da se dogovore o tome kako izbeći probleme koji su doveli do optužbi za izborne prevare mnogo pre majskih lokalnih izbora.


Situacija je, kako prenosi Ekonomist, malo bolja na Kosovu, gde su u decembru održani parlamentarni izbori, a nedavno je formirana vlada. U tekstu se navodi da je premijer Hašim Tači nedavno u izveštaju Saveta Evrope optužen da je mafijaški bos povezan sa onima koji su odgovorni za trgovinu ljudskim organima zarobljenih Srba krajem devedesetih godina.


Za predsednika je izabran kontroverzni tajkun Bedžet Pacoli, koji ima bliske veze sa Rusijom, ali opozicija njegov izbor osporava. Ništa od ovoga, ocenjuje ''Ekonomist'', neće pomoći ni samoproklamovanoj republici Kosovu i Metohiji na putu ka EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online