Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.05.2015.
18:00
N. Jokić - Vesti A

Zašto Zapad ne osuđuje ideju velike Albanije (3): Gas po diktatu Amerike

Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, rekao je premijer Vučić u intervjuu američkoj agenciji AP, aludirajući na Prekojadranski tok - TAP, čija deonica kroz Albaniju počinje da se gradi ovih dana.

Tanjug
Premijer u Tirani, a uoči posete Americi, najavio da će se Srbija snabdevati i preko gasovoda u Azerbejdžanu, o kome su "Vesti" pisale poslednjih dana


On je precizirao da je reč o gasovodu koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu (linijom Turska - Grčka - Albanija - Jadransko more - Švajcarska). U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe". Ključni rezultat Vučićeve posete Tirani jeste da Srbija okreće leđa projektu sa ruskim gasom Turski tok i na energetsko-bezbednosnom planu okreće se projektu sa azerbejdžanskim gasom.

Albanija u ekspanziji

Albanija je postala energetska raskrsnica u regionu zbog prolaza Prekojadranskog toka sa azerbejdžanskim gasom (TAP) i podzemnih skladišta gasa na njenoj teritoriji, čija izgradnja počinje ovih dana. Svestan odnosa snaga, premijer Vučić je zato uoči posete Tirani izjavio da su "Albanija i albanski narod u ekspanziji, i ekonomskoj i političkoj" i da "moramo da vodimo računa o tome da imamo veoma dobre odnose i da nastojimo da u toj zemlji imamo što veći broj investitora, kao i trgovinski suficit".

Američka agencija AP uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navodi da podrška gasovodu TAP pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije. Agencija dodaje da Amerika već izvesno vreme radi na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, pre nego da se nadaju izgradnji gasovoda preko Turske. TAP se poklapa sa interesima SAD koje na sve načine pokušavaju da smanje energetsku zavisnost od Rusije zemalja-članica NATO-a jer energetska zavisnost potencijalno znači i vojnu i ekonomsko-političku.

Zato je specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za energetska pitanja Amos Hohštajn početkom maja bio u Atini, gde je otvoreno tražio da grčka vlada odustane od projekta Turski tok (naslednik propalog Južnog toka), kojim bi se ruski gas dopremao do Evrope i koji bi "Grčku učinio interesantnijom" za investitore.

Zašto Zapad ne osuđuje ideju velike Albanije

1. Tirani ključ u "gasnom ratu"

2. Mafijaška država "ekonomski zmaj"

Okretanje Srbije TAP-u i SAD može da objasni i zašto je premijer Rama, primajući Vučića u Tirani, napustio provokatorski stil i više puta ponovio da stvaranje velike Albanije nije u programu njegove vlade. Sve ovo pokazuje da će se, bez obzira na "folklorno junačenje" premijera Rame, držati graničnih linija koje su povukli SAD i nemačka kancelarka Merkel. Za Beograd, na političkom planu, to znači da se od Srbije neće tražiti da prizna Kosovo, ali da se očekuje da ona ne ometa njegovo funkcionisanje kao nezavisne države.

Na planu energetike i snabdevanja gasom Srbija je bila primorana ili da izabere savez sa Tiranom kao novom energetskom raskrsnicom i izvršiocem interesa SAD na Balkanu, ili da prihvati položaj izolovanog pro-ruskog "ostrva" okruženog državama-članicama NATO-a. Uoči Vučićeve posete Tirani zvanično nije bilo odgovora na pitanje ministra spoljnih poslova Dačića: "Šta ćemo kad ne bude gasa?" Od juče taj je odgovor znatno precizniji.

Propale nade u Južni tok

Položaj Srbije na geostrateškoj šahovskoj tabli na Balkanu postao je neudoban posle propasti projekta sa ruskim gasom Južni tok. Srbija je polagala velike nade u ovaj projekat, ne uzimajući dovoljno ozbiljno u obzir američku nepomirljivost sa ruskim osvajanjem teritorije NATO-a preko gasovoda.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 22:03
Sugestija iz amerike se po pravopisu pis "naredba". Nije li ipak mogao malo manje da popljuje ovaj napaceni narod i kaze kako nemamo druge mogucnosti za nabavku a ne ovako udvornicki. Vucic je veliki covjek rastom ali mali duhom i srcem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online