Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
13:35
Radio KiM A

Dvadeset godina od nestanka Slavuja i Perenića: "Nećemo nikada odustati i zaboraviti"

Navršava se dvadeset godina od kidnapovanja novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića. Njihove kolege okupile su se danas kod spomen obeležja, na mestu gde su poslednji put viđeni i poručile da neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

UNS
 

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su na današnji dan pre tačno dvadeset godina, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je da i posle dvadeset godina nema pravde za nestale novinare Đuru Slavuja i Ranka Perenića.

- Ono što još možemo da uradimo je da apelujemo i da tražimo od političara, nevladinog sektora i građana da konačno podignu svoj glas jer ovo više nije samo pitanje pravde, ovo je pitanje da li pristajemo da živimo sa ubicama, zločincima i kidnaperima, a zivimo među njima jer niko od njih nije pronađen, ni oni koji su ubili naše kolege, ni mnoge druge ljude na Kosovu u poslednjih 20 godina - kazao je Ničić.

Novinar Živojin Rakočević poručio je da kolege Slavuja i Perenića danas optužuju sve institucije za saučesništvo u ovom zločinu, jer nisu uspele da procesuiraju ni jedan zločin počinjen nad medijskim radnicima tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Vladislav Ćup
 

- Dvadeset godina ćutanja nad sudbinom Slavuja i Perenića optužuje sve institucije do dana današnjeg. Optužuje ih do juče kada su nam zabranili upotrebu srpskog jezika u Specijalnom tužilaštvu Kosova. Šta danas posle svega reći? Mi koji se ovde okupljamo ispisujemo tu optužnicu, ispisujemo slobodu koju ne mogu oduzeti nikome, a posebno ne mogu oduzeti novinarima. Đuro Slavuj i Ranko Perenić su postali simbol u koji se ulio sav nas problem, svi naši životi i sva naša profesija. Mi moramo nastaviti da svako pojedinacno, sa svojom slobodom i odnosom prema ovom poslu se izborimo da istina ne umre. Ona ne može umreti jer ako umre nestaćemo i mi i naša sloboda ovakva kakva jeste - poručio je Rakočević.

Koleginica nestalih novinara Slavuja i Perenića, Jasmina Stojković poručila je da će novinari nastaviti da se okupljaju na ovom mestu, te da neće odustati i zaboraviti.

- Mi ćemo svake godine biti na ovom mestu, koliko god da nas bude, veći ili manji broj, to uopšte nije bitno. Ovo je jedna poruka nadležnima da shvate i da se ne nadaju da ćemo mi time što će nas biti u manjem broju biti spremni na neko odustajanje ili zaborav. Toga sasvim sigurno neće biti - rekla je Stojkovićeva. 

Na mestu gde su poslednji put viđeni Slavuj i Perenić postavljena je spomen ploča na kojoj na srpskom i albanskom piše: Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih.

Ova spomen ploča rušena je šest puta, odgovorni nikada nisu pronađeni i procesuirani.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online