Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
12:55
J. L. Petković - Vesti A

Dvadeset godina od otmice - Praksa nekažnjavanja na sramotu civilizovanog sveta

Na današnji dan, novinare Đuru Slavuja i Ranka Perenića, kidnapovali su naoružani pripadnici terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, na putu Velika Hoča – Zočište, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači da urade prilog o povratku otetih monaha u taj manastir.

A. Čukić
 

Sudbina novinara Radio Prištine nije rasvetljena ni danas, 20 godina od kidnapovanja, a tužilac Euleksa je odluku o obustavljanju istrage, zbog navodnog nedostatka dokaza, supruzi Ranka Perenića, uručio novembra 2017. Nema podataka da je u vezi ovih zločina iko saslušavan, čak ni po komandnoj odgovornosti, iako su imena ''komandno odgovornih'' pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u zoni otmice - javna tajna - podseća Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije. 

U saopštenju koje je podpisao dr Duško Čelić, predsednik Koordinacije se sa "ogorčenjem konstatuje da u krvavom piru zločinačke tzv. OVK, nisu bili pošteđeni ni poslenici javne reči, ukoliko su bili Srbi ili nealbanci. 

- O tome, osim otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića, svedoče i otmice i ubistva Ljubomira Kneževića, novinara ''Jedinstva'', Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, Marjana Melonašija, novinara srpske redakcije Radio Kosova, Momira Stokuće, foto-reportera saradnika ''Politike''... Niko za zločine počinjene nad srpskim novinarima na KiM, nije odgovarao, niti je protiv bilo koga podignuta optužnica. Srpska koordinacija poziva međunarodne misije na KiM i tzv. Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK da prekinu sa praksom nekažnjavanja zločina počinjenih nad Srbima na KiM. Srpska koordinacija apeluje na vlasti Republike Srbije, da učini sve da pitanje odgovornosti za ovaj i brojne druge ratne zločine počinjene nad Srbima na KiM, internacionalizuje i učini svaki potreban korak, kako bi  praksa nekažnjavanja zločina nad Srbima, na sramotu civilizovanog sveta i društva na KiM, prestala - navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštilo da međunarodno pravosuđe nije uspelo da pronađe odgovorne za zločin ili makar rasvetli sudbinu dvojice srpskih novinara. 

- Otvorene rane nečinjenja i nepravde vrebaju iz prošlosti i velika su prepreka trajnom miru i uspostavljanju međunacionalnog poverenja na Kosovu i Metohiji, i zato smo svi zajedno dužni da iz godine u godinu, bez odustajanja i jednako glasno, nastavimo da insistiramo na istini i pravdi. Činjenica da ekstremisti svake godine lome spomen-ploču koju kolege novinari postavljaju na mestu njihove otmice svedoči da ideologija zla i dalje živi na Kosovu i Metohiji i da je tamošnje društvo daleko od stvaranja kulture poštovanja za nevine žrtve - saopštila je Kancelarija za KiM. Oni su takođe apelovali "na pravosuđe privremenih institucija samouprave u Prištini i na međunarodne organizacije na KiM da ne zatvaraju oči pred sramnim stranicama istorije, i da u ime čovečnosti i budućnosti ovaj i mnoge druge nerasvetljene slučajeve otmica i ubistava građana prestanu da zanemaruju i zataškavaju, jer mi svakako nećemo nikada zaboraviti ni Đura ni Ranka".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online