Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 01.06.2018.
17:52
Istinomer, N1 A

Istinomer: Tek svaka deseta izjava Vučića istinita

Tokom prve godine predsedničkog mandata Aleksandra Vučića više od 90 odsto njegovih izjava ocenjenih na Istinomeru bilo je neistinito.

Tanjug/Kabinet predsednika
Aleksandar Vučić: Kilometri autoputa, javni dug, prosečna plata....

Od ocenjenih izjava u kategoriji "Istinitost" (ukupno 33 izjave) samo devet odsto bilo je istinito, navodi Istinomer.

"U ovom periodu predsednik Republike ispunio je jedno dato obećanje, dok ih je pet ostalo neispunjeno", dodaje se.

Dve izjave u kategoriji "Doslednost" ocenjene su kao nedosledne, saopštio je Istinomer.

"Takođe, prvih godinu dana mandata predsednika Srbije obeležila su brojna prekoračenja ovlašćenja, od izbora premijera do utvrđivanja mera populacione politike", navodi se.

Kilometri autoputa, javni dug, prosečna plata...

           

Kada je Istinomer dobio podatke o broju kilometara autoputa, ispostavilo se da se obećanje Aleksandra Vučića da ćemo do 2017. imati više kilometara autoputa od Hrvatske nije obistinilo. Pokazalo se da je Srbija 2017. imala isti broj kilometara kao Hrvatska 2003. Nedostajalo joj je nešto više od 550 kilometara da se izjednači, pod uslovom da Hrvatska prestane da gradi puteve.

Predsednik Vučić tvrdio je i da je rast srpske ekonomije veći od evropskog proseka. Ispostavilo se da je u tom trenutku Srbija imala gotovo duplo manji rast od proseka u zemljama EU. Isto tako, predsednik je tvrdio da je Srbija 2016. imala najveći privredni rast na Zapadnom Balkanu, iako su veći rast imale Hrvatska i Albanija, kao i Kosovo, navodi Istinomer.

Govoreći o smanjenju javnog duga, Aleksandar Vučić je u proteklih godinu dana više puta izjavljivao da je u aprilu 2014, kada je on postao premijer, javni dug bio oko 77 odsto BDP. U tom trenutku javni dug je zapravo bio 62,5 odsto, da bi na kraju godine dostigao 70 odsto BDP, saopštio je Istinomer.

                        

Istinomer navodi i da je mnogo puta ponavljana tvrdnja i o plati od 356 evra kada je Vučić došao na vlast, iako je u tom periodu 2014. prosečna plata iznosila 386 evra.

Kada je krenula priča o koncesiji za Aerodrom "Nikola Tesla", Aleksandar Vučić je tvrdio da je profit aerodroma u vreme bivše vlasti bio samo 130.000 evra. Ispostaviće se da su ovi rezultati zabeleženi 2013. godine, kada je na vlasti bila koalicija socijalista i naprednjaka, podseća Istinomer.

Predsednik Vučić obećao je i da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali podneti ostavku do kraja leta 2017. godine, što su građani uporno tražili nakon rušenja u Savamali u izbornoj noći pre dve godine. Međutim, Mali je ostao na funkciji do kraja mandata, a zatim je pre nekoliko dana izabran za ministra finansija.

Detaljna analiza sa pregledom izjava dostupna je OVDE.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2018. 23:06
Pa nije tako ni strašno ako nas samo Vučiš la,že tu su ipak ostali pravednici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online