Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.03.2019.
13:35
Tanjug, Vestionline A

"Kinezi ulažu do dve milijarde, RTB motor razvoja istoka Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će kompanija Ziđin ove godine uložiti 160 miliona evra u Rudarsko-topioničarski basen (RTB) u Boru.

Tanjug
Aleksandar Vučić

On je rekao i da očekuje, u narednih nekoliko godina, ulaganje od dve milijarde evra.

Time će se, rekao je on, šestostruko povećati proizvodnja u narednih šest godina, a najveći deo tog novca biće namenjen upravo za RTB Bor. 

- Očekujemo da za šest godina proizvodnja bude veća - trostruko ovde u (RTB) Boru i još 80.000 tona bude proizvodeno u 'Timoku' (Čukaru Peki). To je dakle petostruko ili šestruko veća proizvodanja nego što smo imali ranije - istakao je Vučić, obraćajući se radnicima tokom obilaska pogona topionice bakra Ziđin Bor. 

Kaže da su ga naši ljudi tokom njegovih ranijih poseta RTB - u Bor uveravali kako smo čudesne pomake napravili, ali da je posle, kada je pronađen kineski partner, čuo od njih da bismo ubrzo morali da zatvorimo RTB da smo tako nastavili. 

- To je trebalo da uradimo još pre 15 godina, onda bi Istočna Srbija izgledala mnogo drugačije. Želim da vas zamolim da radite vredno i borite se za svoje porodice. Imama apsolutno povenje u kineske prijatelje, kao što i oni imaju povrenje u naše radnike - poručio je Vučić. 

Istakao je da je uveren da 5.000 radnika u RTB-u može da bude pokretač razvoja celog istoka Srbije. 

- Hvala vam što ste prepoznali značaj trženja i pronalaženja strateškog partnera. Molim vas da pokažete da posvećenošću Bor može da ide napred i da možete da se poredite sa najboljim rudnicima u svetu i da ova topionica bude kao najbolje topionice u svetu - rekao je predsednik tokom posete Borskom okrugu u okviru kampanje "Budućnost Srbije". 

Vučić je poručio da će država uvek pomoći kineskim priajteljima da pronađu najbrži razvojni put za opstanak našeg naroda u Boru i čitavom istoku Srbje.

- Hvala što ste uvek bili uz svoj RTB-a Bor i što čuvate ovde svoja ognjišta - dodao je Vučić. 

Vučić je prethodno u razgovoru sa rukovodstvom kompanije Zijin Mining Group i Zi Jin Bor Copper istakao da je u proteklih nekoliko godina između Srbije i Kine potpisano i realizovano mnogo projekata. 

- Ali, očekujem da ih bude još više. Ovo je prekretnica za RTB i kompaniju Ziđin, ali i važan projekat za odnose Srbije i Kine. Ova kompanija je garant da će se u Boru ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvišim svetskim standardima i kada je u pitanju efikasnosti i kvalitet, ali i zaštita na radu i ekologija - rekao je Vučić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online