Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.08.2017.
18:11
Vesti A

Beograd vole i stranci i dijaspora

Nedavno je američki portal Pejst preporučio turistima da posete Srbiju i Beograd, a pre tri-četiri dana je časopis "Nacionalna geografija" na svom sajtu objavio film o lepotama i znamenitostima srpske prestonice.

M. Karović
Mamac za turiste: Kalemegdan je nezaobilazan

U prethodnih godinu dana bilo je još preporuka u poznatim časopisima te vrste i možda je i to doprinelo da Beograd beleži sve veći prihod od turizma.

Prema statističkim podacima, Beograd je u prvoj polovini godine ostvario povećanje prihoda od turizma za oko 100 miliona evra.

Inostranih gostiju u prvoj polovini godine bilo je za 19% više nego u istom periodu 2016, a najbrojniji su gosti iz Turske, Hrvatske, BiH, Grčke, Nemačke, Slovenije, Izraela, Bugarske, Crne Gore i NR Kine. Međutim, ne dolaze samo stranci, i naša dijaspora koristi svaku priliku da poseti srpsku prestonicu. Neki samo kao turisti, a drugi su i više vezani.

Studentkinja Katarina Hršum je rođena u Parizu, ali srpski govori bez greške i Beograd obožava.

- Moja majka Marina je odrasla u Beogradu i ja svake godine odlazim u taj voljeni grad. Ali, nije to turistički boravak, ne obilazim muzeje i znamenitosti, mada obavezno odem u Skadarliju, na Kalemegdan, šetam Knez Mihailovom, Terazijama... Iskreno, ja u Beogradu najviše volim druženje i gostoprimstvo, volim naše raspoložene, nasmejane, raspevane ljude, a to znači da je i noćni život super. Zaglavim do pet ujutro i te provode dugo pamtim. Autentični su, zadržan je kafanski boemski šarm, uvek se beskrajno radujem svakom dolasku.

Saša Božinović iz Beča uvek s porodicom navrati u Beograd, prošetaju Knez Mihailovom ulicom, a prethodni put deci su detaljno pokazali Kalemegdan.

- Praktikujem da kad god odem u Srbiju bar jedan dan iskoristim i posetim neku znamenitost u Beogradu ili van njega, manastire na Fruškoj gori, Kosmaj, Srebrno jezero, ili odem na Avalu, Kalemegdan, Nebojšinu kulu. Obično povedem prijateljicu ili nekog ko dole živi i oni su oduševljeni, jer nikad ne nađu vremena da to urade. Kada dođu stranci, oni naravno jedva čekaju nešto da vide i ne treba mnogo da se podstiču jer su generalno zainteresovani. Prošle godine su moje prijateljice ovde sa univerziteta, Nemica i Švajcarkinja, htele u svojoj režiji da idu za Beograd, pa su me pitale za savet. Takođe, i neki prijatelji iz Brazila su putovali za Srbiju, pa sam im slala linkove šta da obavezno posete - priča Dragana Nikolić, koja živi u Berlinu.

Kada dolazi u Srbiju na duže, Srđan Stokić iz Beča bar jedan dan ostavi za Beograd.

- Uvek svratimo, odemo u Skadarliju, ili na neku utakmicu na naša dva velika stadiona, ali posetimo i Hram Svetog Save.

Brojke govore

993.718 noćenja u prvoj polovini godine

22% više stranaca nego prošle godine

82.547 stranih turista posetilo prestonicu u junu 2017, naspram prošlogodišnjih 63.560

Izraelci pobedili Turke

Najbrojniji strani turisti u Beogradu i dalje su Turci, ali su najduže u srpskoj prestonici u prvih šest meseci ove godine ostajali - Izraelci!

Oni su od januara do juna 2017. ostvarili čak 55.336 noćenja u Beogradu, što predstavlja porast od 649 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa su tako nadmašili Turke, koji su imali "samo" 52.605 noćenja.

Turisti iz Kine su ostvarili za 128% više noćenja nego u istom periodu prošle godine.

Po broju dana provedenih u beogradskim hotelima slede Hrvati, Grci, Rusi, Nemci, Bosanci, Slovenci, Italijani...

Krajem prošle godine dve izraelske aviokompanije su pored redovnih uvele i čarter letove za Beograd.

Izraelci dolaze turistički, ali i poslovno jer njihove firme puno investiraju u prestonici.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.08.2017. 20:59
Jao!Pa doći će nam amrički ol,oš u posetu.Ma puno mi je i srce i duša.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online