Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.04.2017.
00:30
N. S. Preradović - Vesti A

Beogradske razglednice (1): Kalemegdan - vekovi u zidinama

Sa koje god strane da uđete na Kalemegdan, najveći i najlepši beogradski park nećete pogrešiti. Takođe nije bitno da li ćete ovu oazu mira i opuštanja posetiti zimi, leti, tokom jeseni, mada mnogi kategorično tvrde: park je najlepši u aprilu!

M. Karović
Ponovo otvoren za posetioce: Mladi zaviruju u odaje bunara
M. Karović
Ono što je sigurno jeste da na parkingu na ulazu u park tokom prolećnih vikenda nema slobodnih mesta. Drugim rečima, Beograđani su iz kuća izašli na Kalemegdan.
 

- Predivno je, čim sam ustala i videla sunce odlučila sam da ću ovaj dan provesti u parku. Još nije pretoplo, lepo je za šetnju i stoga ćemo drugarica i ja danas uživati - priča nam Milica Pušičić, studentkinja.

Park je prepun turista, koji ushićeno prepričavaju utiske i fotografišu sve oko sebe.

Čuje se engleski, nemački, slovenački, ali i japanski. Za sve njih prva tačka obilaska je upravo Kalemegdan.

Dame "oterale" Pobednika

Pobednik na Kalemegdanu, delo Ivana Meštrovića, zaštitni je znak parka. Prikazan kao nag muškarac u punoj snazi s mačem okrenutim nadole, simbol je ratnika spremnog da brani otadžbinu.
Svečano je otkriven 1928. na desetogodišnjicu od proboja Solunskog fronta.
Pobednik je trebalo da stoji kod terazijske česme, ali su se beogradske dame pobunile jer su smatrale da je nedolično da figura nagog muškarca bude u centru grada.

Gornji grad, Donji grad, Beogradska tvrđava, sve im je interesantno, ali ono što najviše fascinira je pogled koji puca na ušće Save u Dunav.

- Obišao sam celu Evropu, bio i u Australiji, ali ovakav prizor retko se sreće. Dve reke, ne zna se koja je lepša, a obe ispred nas - kazuje vremešni Beograđanin.

M. Karović
Pobednik - zaštitni znak kalemegdanskog parka
Promo
 

Rimski bunar za zaljubljene

Rimski bunar je ponovo otvoren za posetioce, pa su zaljubljeni mladić i devojka odlučili da zavire u njegove odaje.

- Nismo znali da tako nešto postoji ovde, evo sada ćemo da vidimo šta ima u bunaru - veselo pričaju.

Prve info-table

Prvih 30 turističkih info-tabli na srpskom, engleskom, kineskom i ruskom, koje će turistima omogućiti lakše snalaženje, postavljeno je u centru Beograda.
Table sa informacijama nalaze se u Knez Mihailovoj, na Terazijama, Slaviji, u Kralja Milana i drugim centralnim gradskim ulicama, do kraja godine biće ih postavljeno ukupno 150, a Beograđani su, glasanjem, preko veb-aplikacije, odlučili da one budu crvene boje.
Gradski urbanista Milutin Folić table je nazvao značajnim delom informisanja pešaka, koje je, ocenjuje, veoma važno jer će povećati dostupnost grada pešacima.
Kako gradska vlast očekuje veliki broj posetilaca iz tih zemalja, info-table prvi put su ispisane na kineskom i ruskom.

Istini za volju, niti je u pitanju bunar niti ima ikakve veze sa Rimljanima, zapravo radi se o podzemnoj cisterni za vodu koju su izgradili Austrijanci početkom 18. veka.

Današnje ime dobio je u 19. veku, jer su tadašnji Beograđani pogrešno mislili da građevina potiče još iz antičkih vremena, verovatno zato što je poput bunkera izgrađena u tajnosti od civilnog stanovništva.

Bunar je dubok 60 metara, a voda se nalazi na dubini od 35 metara!

M. Karović
Uživa sa prijateljicom: Bjelopoljka Darinka Kljajić

Hiljade selfija u svet

Kratku tišinu prekida žamor uzbuđenih turista kojima vodič objašnjava da je u svojoj dugoj i krvavoj istoriji Kalemegdan rušen preko 40 puta.

Turisti automatski vade svoje štapove i prave selfije. Hiljade i hiljade selfija sa prelepog Kalemegdana odlaze u svet.

Dve penzionerke spokojno sede na klupi i veselo čavrljaju. Nasmejana Darinka Kljajić je u poseti, a stigla je iz sela Zaton kod Bijelog Polja. Uživa u parku zajedno sa drugaricom Miroslavkom Petrović, koja živi u prestonici.

- Ma gde da vodite prijatelje nego na Kalemegdan, jer ovde je pravi raj - priča Miroslavka.

Izvor kod Svete Petke

Ljudi sa flašicama čekaju ispred česme kod Crkve Svete Petke na Kalemegdanu, za koju se veruje da je izgrađena na izvoru lekovite vode. Vernici, naročito žene, dolaze iz svih krajeva Srbije, regiona, pa i šire da bi se poklonili ovoj svetiteljki....

Smoki za vevericu

Idemo dalje prema Crkvi Svete Ružice, koju vernici svakodnevno posećuju, naročito u danima uskršnjeg posta.

Ne uživaju samo Beograđani i turisti, nego i kuce, mace koje se valjaju u travi, ne hajući na povike gazda da krenu dalje. Znaju i oni šta je lepota!

Na izlazu iz parka prema glavnom šetalištu Knez Mihailovoj ulici, pozdravlja nas čuvena veverica, koja se toliko odomaćila da će vam iz ruke pojesti bilo kakvu slanu poslasticu. Zato ne zaboravite: pre nego što pazarite suvenir ili sladoled, kupite čuveni beogradski smoki i nahranite nestašnu vevericu.

 Sutra - Beogradske razglednice (2): Avala magnet za turiste - Šumadija na dlanu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online