Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.10.2016.
16:27
Vestionline, Sputniknews.com A

Seminar NATO u Prištini, bez Srbije

U Prištini se održava 93. seminar "Rouz Rot" u organizaciji Parlamentarne Skupštine NATO-a, na kojoj učestvuju i poslanici iz 21 zemlje-članice NATO-a i zemalja-partnera, ali bez Srbije jer je otkazala učešće.

A. Čukić
Glavna tema seminara je, evroatlantska perspektiva Kosova

Potpredsednik PS NATO-a Paolo Ali je izrazio žaljenje što su delegacija Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a i šef srpskog pregovaračkog tima Marko Đurić otkazali svoje učešće na ovom seminaru u Prištini, ali je istakao da će i u budućnosti biti prilika za nove susrete s njima, prenosi portal "E-Vijesti". 

U Kancelariji za KiM naveli su u petak da je preko MSP-a otkazano Đurićevo učešće na tom skupu zbog važnih obaveza koje ima tokom vikenda. Kako su naveli, razlog što direktor Kancelarije za KiM ne može da bude u Prištini je taj što će biti u Novom Sadu na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade. Ali je ocenio da je seminar "Rouz Rot", "istorijski", jer se po prvi put održava u Prištini i poručio da je budućnost Kosova u evroatlanskim integracijama, navela je agencija "Anadolija“.

On je rekao da je ohrabren "pozitivnim razvojem u Prištini", kao i dijalogom sa Beogradom, ocenjujući i da je na Kosovu stanje sa aspekta bezbednosti "uopšteno gledano stabilno, iako ima određenih izazova“.

Takođe je rekao i da NATO nastavlja da igra važnu ulogu u regionu i da sve strane priznaju da je prisustvo Kfora na Kosovu od "životnog doprinosa za mirno i bezbedno okruženje“.

Na seminaru "Rouz Rot", koji će trajati tri dana, učestvuje oko sto učesnika, uključujući i gotovo 70 poslanika iz 21 zemlje-članice NATO-a i zemalja-partnera. Glavna tema seminara je, kako se navodi, evroatlantska perspektiva Kosova, a poslanici PS NATO-a razmotriće političku, socioekonomsku i bezbedonosnu situaciju na Kosovu, perspektivu ekonomske saradnje u regionu, kao i reakcije zemalja Zapadnog Balkana na pretnju međunarodnog terorizma i na migrantsku krizu.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova je, govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, istakla da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će od njega biti mnogo koristi. Ona je podsetila da su Kosovu ostala još dva kriterijuma za dobijanje liberalizacije viznog režima, a to su ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova, izneo je tvrdnju da građani Kosova podržavaju evroatlantske integracije i naglasio da Kosovo želi da bude deo NATO-a. 

Veselji je naveo da je Kosovo multietnička država i da su "sve zajednice politički predstavljene", te da je Kosovo opredeljeno da se bori protiv političke korupcije i organizovanog kriminala, kao i protiv terorizma.

Prema njegovim rečima, Kosovo nije, niti će biti izvor terorista, a "postojeće religije na Kosovu su osnov saradnje, a ne širenja mržnje“. On je poručio da će demarkacija svakako biti završena, a za transformaciju Bezbedonosnih snaga Kosova u Oružane snage rekao da je Kosovo spremno, ali da je potreban, kako kaže, konsenzus unutar Kosova i sa partnerima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online