Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
16:10
Tanjug A

"Beograd i Priština - još je rano da tu sve bude jasno..."

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručuje, u intervjuu Tanjugu, da je još rano da se govori o tome kako će tačno da izgleda pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova.

Tanjug
Rešiti sporna pitanja: Johanes Han

- Ono što je bitno jeste dogovor između dve zemlje kako će izgledati njihov budući suživot - rekao je Han za Tanjug povodom usvajanja nove Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan, kojom postizanje pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine nije "oročeno" na narednu godinu. 

- Još je rano da tu bude sve jasno. Ono što je bitno jeste dogovor između dve zemlje kako će izgledati budući suživot. To je ono što je važno - ističe komesar za pregovore o proširenju. 

Pošto sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, sve one su, kako navodi, motivisane i to treba da im bude podstrek da što je pre moguće dostignu različite ciljeve, kako bi ostvarile i konačni cilju u predvidivom vremenskom okviru. 

Poruka Balkanu

Komesar Han, pred svoj sutrašnji dolazak u Beograd, takođe ističe da je osnovna poruka nove Strategije da evropska perspektiva pokriva se zemlje regiona i da bi zato svi na Zapadnom Balkanu trebalo da imaju veliki interes da napreduju. 

- Strategija ukazuje i na to da svi, na neki način, zavise jedni od drugih, i to na pozitivan način. To bi trebalo da posluži kao motivacija da se reše i otvorena bilateralna pitanja - ocenio je Han. 

On je ponovio da je u Strategiji "jasno naglašeno" da EU i zemlje članice neće primiti nove članice ukoliko imaju "bilo kakav nerešen bilateralni konflikt".  

- To se odnosi na celu zapadnobalkansku šestorku - upozorio je Han. 

Na pitanje Tanjuga kako vidi dalju evropsku perspektivu Kosova, koja je snažno kritikovana i praktično blokirana od Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Han kaže da očekuje bi "rešavanje bilateralnih problema, na način da svi u regionu budu zadvoljni, mogao imati uticaja na odluke zemalja članica". 

- Svi indikativni datumi govore o tome šta je moguće tamo gde ima političke volje i odlučnosti. Mi smo spremini da pomognemo u ovim razgovorima, ali ono što se računa jeste kvalitet rezulatata, održivost dogovora, izgradnja poverenja, jer ovo je važno za uspostavljanje normalnih susedskih odnosa - kaže komesar za pregovore o proširenu. 

Izgladiti razmirice u regionu

Johanes Han je pred sutrašnju posetu izjavio da je "evropsko razumevanje" takvo da se uvek treba brinuti o dobrosusedskim odnosima. 

- Mi verujemo da dobrim odnosima svako mora da doprinese i da svako može od toga da ima dobit. Radi se o miru, stabilnosti i prosperitetu i to je tačno ono što bi mi želeli da postignemo - poručio je Johanes Han. 

Na konstataciju Tanjuga da se čini da lideri u regionu, bar trenutno, pokušavaju ubrzano da izglade međusobne razmirice, pri čemu su Tači i Haradinaj, bar verbalno, odustali od osporavanja Specijalonog suda za ratne zločine, predsednica Hrvatske Kitarević poziva predsednika Srbije Vučića u posetu Hrvatskoj, a Bakir Izetbegovic pruža ruku saradnje Vučiću u Istanbulu, Johanes Han kaže da je to upravo rezultat proevropske prespektive i jasnih očekivanja. 

- Mi možemo ili da izvozimo stabilnost ili da uvozimo nestabilnost. Svi su na dobitku zbog evropske perspektive Zapadnog Balkana, jer tu se radi o stabilnosti, miru, ali i boljitku. A, ako ima mira i boljitka, to će biti dobro i za evropske kompanije koje će imati više poslovih mogućnosti na ovom tržištu - kaže on. 

Privlačenje investicija

Evropski komesar podseća da je, kada su otvorena prva poglavlja sa Srbijom, to odmah privuklo mnoge investicije, ne samo iz Evrope već i iz sveta, jer su se, kaže, osetili sigurnijim zbog evropske perpsektive zemlje. 

- Investicije u Srbiji znače i otvarnje novih radnih mesta, što otvara nove mogućnosti za narod. Postoje mnoge dobrobiti koje su od obostranog interesa za sve Evropljane - objašnjava Han. 

Osvrćući se na kritike koje su predsednici Grabar Kitarević upućene iz hrvatske javnost, ali i od pojedinih članova vlade, zbog poziva predsedniku Srbije da poseti Hrvatsku, komesar Han kaže da su lideri tu da vode, a da demokratija podrazumeva i neslaganja. 

- Pozdravljam ovu njenu inicijativu, jer to je još jedan dokaz dobrih odnosa. Ne radi se tu o zaboravljanju onoga šta se dogodilo u prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Narod je zaintersovan za svoju budućnost, perspektivu za sebe, svoju decu i unuke. U tom smislu, smatram da je posao političara da vode. U demokratiji nisu svi uvek zadovolji i srećeni, ali mislim da većina naroda pozdrvalja takvu njenu iniciativu - kaže Johanes Han. 

Srbija i Rusija - sve jasno

Na pitanje Tanjuga da li u novoj Strategiji, koja daje Srbiji perspektivu ulaska u članstvo EU 2025. godine, ima delova koji se tiču odnosa Srbije i Rusije, evropski komesar kaže da se Strategija time ne bavi i da je tu situacija jasna. 

- Mi imamo jasnu posvečenost evropskoj perspektivi. Poznata je potreba usklađivanja sa našom spoljnom politikom i bitno je da tu razgovaramo o procesu, a ne o pregovorima. To znači da nešto nekada zahteva neko vreme. Ja potpuno razumem izazove i potrebe srpskih političara, ali mislim da oni znaju o čemu se tu radi i nema sumnje da možemo naći pozitivan dogovor i zajedničku budućnost - zaključio je Johanes Han u razgovoru za Tanjug. 

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han sutra dolazi u Beograd da srpskim zvaničnicima uruči novu Strategiju proširenja. Očekuje se da tom prilikom Han pohvali Srbiju kao prepoznatog jednog od lidera u procesu pristupanja EU, ali i da još jednom podseti na obaveze i izazove koje Srbiju čekaju na putu ulaska u članstvo predviđenog za 2025. godinu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online