Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.07.2016.
12:22
Male Vesti A

Kosančić Ivan, Toplica Milan i Kosovka devojka: Mačevalac, strelac i ljuba

Kosančić Ivan, najbolji mačevalac vojske cara Lazara i njegov pobratim i najbolji strelac Toplica Milan neraskidivo su povezani u narodnoj pesmi. Kosanički vojvoda Ivan je istorijska ličnost, i bio je sin Ognjena Kosančića, viteza iz pratnje Dušana Silnog. Poreklom je iz Gornje Toplice, kraj sliva rečice Kosanice, kod Kuršumlije. Titulu najboljeg mačevalca tadašnje srpske vojske, s početka 14. veka, stekao je i zbog posebnog stila i načina borbe istovremeno sa dva mača - dugim i kratkim.

Male Vesti
 

Drugo ime po kome je bio poznat je Zmaj od Radana. To ime se dovodi u vezu sa viteškim Redom Zmaja ili Redom Svetog Đorđa i veruje se da je bio pravoslavni templar. Zbog izuzetnih viteških sposobnosti i spremnosti u narodu se verovalo da je nadljudskog, odnosno vilinskog roda. Verovalo se i da je poput grčkog junaka Ahila - neranjiv, ali i da govori nemušt (životinjski) jezik. Neretko, njemu se pripisuju epiteti slični onima koje je imao Sveti Đorđe i ostali sveti ratnici.

Kosančić Ivan je bio izuzetno obrazovan i tečno je govorio nekoliko jezika. A od svih srpskih vitezova najbolje je poznavao Osmanlije, njihove običaje, zakone i vojnu taktiku, i bio je jedan od dvanaestorice vitezova koji su predvodili napad na turskog sultana u Kosovskoj bici 1389. godine.

Lepota, junaštvo, mudrost

Trojica junaka, Milan Toplica, Ivan Kosančić i Miloš Obilić, u pesmi i narodnom predanju izdvajaju se po lepoti, junaštvu i mudrosti, kao simbol zaveta i podviga.

Ostaci grada Ivana Kosančića, Ivan kula (Ivanova kula), nalaze se na zapadnim obroncima planine Radan, 33 kilometara južno od Kuršumlije.

Pobratim mu je bio srpski vitez Toplica Milan, poznat i kao Milan iz Toplice. I on je zaista postojao, a narodna pesma pripoveda da je rođen u Topličkom kraju, u južnoj Srbiji. Toplički vojvoda i jedan od Lazarevih "gospodara granice", važio za jednog od najboljih strelaca svoga vremena. Narodni pesnici ga još opisuju i kao visokog i hrabrog čoveka i Ivanovog saputnika prilikom uhođenja Turaka pre Kosovske bitke. Prema drugom predanju, Milan je kao prevodilac ušao zajedno sa Milošem Obilićem ušao u Muratov šator tokom Kosovske bitke.

Nedaleko od Prokuplja u selu Viči nalazi se kula Milana Toplice, a u blizini Valjeva nalazi se zamak Berkovac, zamak Milana Toplice.

Zajedno sa Kosančić Ivanom i trećim pobratimom Milošem Obilićem, prešao je Trpezu, zaravan na planini Radan i spustio se na Kosovo. Sva trojica su u bici 1389. godine, izgubila život. Prema jednoj verziju Milan je ubijen zajedno sa Obilićem.

Legenda još kaže da je neimenovana Kosovka devojka bila Milanova verenica, kojoj je neposredno pre Kosovske bitke, sebe obećao. Iako je glavna ličnost narodne pesme, nema istorijskih podataka da je ona zaista i postojala. Narodni pesnik je opisuje kao mladu devojku koja posle Kosovskog boja luta po bojnom polju, poji i vida rane ranjenim ratnicima, i sve vreme traga i raspituje se o vereniku, kumu i deveru - Toplici Milanu, Milošu Obiliću i Kosančić Ivanu. Na kraju svog puta, nalazi teško ranjenog viteza Pavla Orlovića. Ona ga poji, a on joj govori kako su sva trojica stradala u boju. Sa poslednjim rečima, on umire na njenim rukama. Pesma Kosovka devojka postala je alegorija za brigu, pomoć i ljubav, i za mnoge je jedan od simbola Srbije, odnosno otadžbine.

Ko je bila Kosovka devojka?

Odgovori mališana iz St. Galena, profesorke Dunje Boburov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online