Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.06.2016.
08:05
Male Vesti A

Miloš Obilić: Junak koji je održao reč

Miloš Obilić bio je srpski vitez iz srednjeg veka koji se često spominje u srpskoj epskoj (junačkoj) poeziji. On je ubio turskog sultana Murata u jeku Kosovske bitke 28. juna 1389. godine. U narodnim pesmama i legendama, Miloš je slavljen kao heroj natprirodnog rođenja i snage ( ili je njegova majka bila vila ili je njegov otac bio zmaj). Snagu je dobio iz kobiljeg mleka, od čega potiče njegovo prezime Kobilić ili Kobilović. Imao je izuzetnog konja po imenu Ždral, a njegovi pobratimi su bili Milan Toplica i Ivan Kosančić. Miloševa verenica je bila Olivera, kćerka kneza Lazara Hrebeljanovića.

A. Čukić
Spomenik Milošu Obiliću u Gračanici

Od svih srpskih junaka, Miloša Obilića krase najdivnije i najuzvišenije osobine. On je hrabar, otmeno skroman, častoljubiv i spreman za žrtvovanje za dobro naroda, ali i beskompromisan, odlučan i svestan da se smrt smrću pobeđuje. Prema nekim verzijama, Miloš Obilić bi mogao da bude brat kneginje Milice - Nikola Vratković. A navodno, prava istina je skrivana iz diplomatskih razloga. Po rodoslovu, Nikola Vratković je istorijska ličnost, srpski princ, čukununuk Stefana Nemanje.

Proslavio ga Njegoš

Miloš Obilić je živeo u svesti srpskog naroda, ali je tek nakon "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša postao simbol junaštva. Njegoš je u njegovom liku objedinio sve što su o Milošu znale legenda i narodna pesma.

Veličina Miloša Obilića je u održanoj reči koju je dao uoči Kosovske bitike i zato ga mnogi smatraju junakom nad junacima. Na kneževnoj večeri, u istoimenoj epskoj pesmi, opevana je zdravica kneza Lazara srpskim velikašima i vitezovima za stolom, na skupu koji se održao na tajnom mestu u Kruševcu, noć uoči bitke na Kosovu. Na čelu stola je sedeo car Lazar, a zaplet nastaje kada nazdravi Milošu Obiliću i iskaže sumnju u njegovu vernost. Nepravedno optužen za izdaju i osramoćen, Miloš burno reaguje na kneževe reči. Za sebe kaže nikada nije bio, niti će biti izdajnik, a da bi dokazao svoju ispravnost i odanost spreman je i da umre. Daje zakletvu pred svim gostima da će ubiti turskog cara Murata i da će se, ako kojim slučajem preživi, osvetiti Vuku Brankoviću zbog klevete.

Kada je Kosovska bitka počela, Miloš Obilić je bio na čelu vojske. Nosio je koplje i na svom konju Ždralu krenuo ka turskom taboru. Predanje kaže da je okrenuo koplje naopako, što je u to vreme značilo predaju. Kada su ga turski vojnici razoružali, naređeno mu je da priđe i da se pokloni sultanu. Krenuvši da se sagne i pokloni, izvukao je sakriveni nož ispod oklopa i rasporio turskog sultana Murata. Svojim junaštvom i časnom smrću oslobodio se kleveta o izdaji i ispunio datu zakletvu. Mnoge porodice iz oblasti Stare Hercegovine, Crne Gore, Like, Krajine i Dalmacije u svom porodičnom predanju čuvaju uverenje da vode poreklo od Miloša Obilića (Koprivice, Rupari, Zarubice, Vojovići i drugi).

Šta misle deca: Ko je bio Miloš Obilić?

Odgovore su dali učenici nastavnice Milice Stanković.

b

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online