Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.04.2016.
14:29
J. L. Petković - Vesti A

Osveta prevarenih glasača?

Ispred kuće predsednika Privremenog organa Opštine Lipljan Zlatka Lazića ostavljena je ručna bomba, a na pomoćnom objektu preteće poruke. To nije prvi put da se funkcionerima na Kosovu u sistemu Srbije preti ili uništava njihova imovina. Nije poznato da su ikada počinioci uhvaćeni.

Tanjug
Policija ne hvata počinioce

U predizbornoj kampanji, koja se i te kako oseća među Srbima na KiM, osim osude, ovakva dešavanja zahtevaju i odgovor pitanje: Da li je na Kosovu u toku srpsko-srpski sukob zbog politike ili nečeg drugog?

Momčilo Trajković, lider SPOT-a, ocenjuje da će se "stvari sve više komplikovati i zaoštravati, jer oni koji bi trebalo da brinu o patnjama naroda, svoj patriotizam debelo naplaćuju i još misle da su uzeli malo!"  Gradonačelnik opštine Gračanica, Vladeta Kostić, tvrdi da "aposlutno nema srpsko-srpskog sukoba zbog politike". 

Nije tajna

"Vučiću pederu, postavio si najveće lopove na vlast, zapošljavaju bogataše, a za sirotinju nema mesta. Moraću da počnem da ubijam", glasi poruka ostavljena Lazićima zajedno sa neeksplodiranom bombom. Na drugoj piše: "Za donacije i vaučere koje ste podelili tek ćete da ispaštate".

Lokalni funkcioner Zlatko Lazić ne zna ko bi mogao da stoji iza takve pretnje, jer, kako je istakao, on pomaže mnogima i ni sa kim nije imao problema. U Gušterici, poruku je pod kapijom našao i Ratibor Arsić, ubeđen da je na njegov prag stigla greškom. Obe porodice su ranije pretrpele i stres i materijalnu štetu od podmetnutih požara u njihovm objektima.

Među Srbima na Kosovu nije nikakva tajna da pojedinci primaju plate i u srpskom i u kosovskom sistemu (takozvane vaučere), i da se to smatra legitimnim partijskim plenom kojim je upravljao svako ko se izborio za vlast. Nije tajna ni Beogradu, što je spomenuo i šef Kancelarije za KiM, Marko Đurić, objašnjavajući motive da pozove zaposlene u budžetskim ustanovama da odvoje novac za humantirani Fond Eparhije raško-prizrenske: "Pitao sam da li bi funkcioneri i oni koji primaju duple plate odvojili novac da pomognu Fond".

O zloupotrebama se šuška

Svi sagovornici "Vesti" bez rezerve osuđuju napade i nasilje, ali nerado javno govore o eventualnim zloupotrebama lokalnih funkcionera. U pričama, koje većina tiho izgovara, naslućuje se da ima istine.

Najoštrija osuda incidenata

- Ne znam koji su motivi tih napada, ali ih najoštrije osuđujem. Ne bih želeo da se bilo kom Srbinu na prostoru centralnog Kosova nešto loše desi. Srpsko-srpski politički sukob traje duže vreme, ali se ne sme rešavati na ovaj način - ističe Živorad Lazić, profesor u srednjoj školi.

Živorad Lazić, profesor u srednjoj školi, ističe da fizički obračuni, podmetanje bombi ili preteća pisma nisu način da se rešavaju problemi, i da oni koji to rade "imaju sasvim drugačije namere i ciljeve". O zapošljavanju u budžetskim ustanovama kaže da se "čini velika napravda prema narodu".

- Stanovi idu onima koji već imaju nekretnine u centralnoj Srbiji, a posao članovima familije i partijskim kadrovima. Više faktora koji utiču na veliko nezadovoljstvo na centralnom Kosovu je izmešano - ističe naš sagovornik, koji je odlučio da govori pod punim imenom. Drugi su želeli da ostanu anonimni. 

- Zbog glasova je mnogima obećan posao, a stanovi i radna mesta na kraju su podeljeni partijskim kadrovima. Dok jedan deo prima novac u dva sistema, i srpskom i albanskom, prevareni glasači čekaju posao - kaže Milan A. 

- Kako se količina novca iz srpskog budžeta smanjuje i šire glasine o mogućim otpuštanjima, tako nezadovoljstvo raste - primećuje Marija K: 

- Obećanja Srpske liste su se pokazala samo kao prazna priča, a do radnih mesta i tih famoznih vaučera dolaze samo rodbina i prijatelji. Zapošljavaju se žene u nekim malim organizacijama, pa onda te organizacije dobijaju projekte. Nezadovoljni smo načinom na koji su se uvek delili stanovi, pa čak i građevinski materijal.

Napadi na funkcionere

Ne tako davno, zapaljeni su automobili Negovanu Šaranoviću, sekretaru Privremenog organa opštine Priština u srpskom sistemu, i pravnom zastupniku opštine Gračanica u kosovskom, kao i direktoru gračaničke bolnice dr Nebojši Milovanoviću. On je na ulaznim vratima zatekao pretnju: "Pošto nema posla za mene, gorećete jedan po jedan!" Mediji su tada naveli da su pretnje stigle i direktoru Direktorijata za urbanizam opštine Dejanu Jovanoviću, kao i zameniku predsednika opštine Gračanica u kosovskom (predsedniku Privremenog organa Skupštine grada Priština u srpskom sistemu) Ljubinku Karadžiću.

A. Čukić
Momčilo Trajković

Prezdovoljni i nezadovoljni

Momčilo Trajković, lider SPOT-a, tvrdi da je "katasrofalna partijska politika Srbije koja se sprovodi na KiM stvorila dve grupe ljudi: prezadovoljne i nezadovoljne".

- Članovi partija na vlasti uglavnom su sebe dobro siturali, pa ne razmišljaju šta je sa sirotinjom. Narod vidi da to nisu stekli radom već privilegijama. Analizirajte pojedine funkcionere na KiM i videće da su svi članovi njihove uže i šire porodice zaposleni, ili na važnim funkcijama, dok s druge strane imate porodice koje nemaju ni za minimalnu egzistenciju - pojašnjava Trajković.

On dodaje da "u takvim relacijama dolazi do revolta, koji se na žalost, sve više ispoljava na neprihvatljiv način": 

- Nije rešenje, pogotovo ne na Kosovu, da se bombama i diverzijama rešava i onako vrlo komplikovana situacija. Trenutak je da i Beogradu i njegovi jurišnici na KiM preispitaju sebe i svoju politiku. Plašim se da polusvet koga su ovde instalirali da upravlja ovim nesrećnim narodom, neće promeniti svoje ponašanje - upozorava Trajković. 

Gračanica simbol jedinstva

Vladeta Kostić, gradonačelnik Gračanice, tvrdi da "aposlutno nema srpsko-srpskog sukoba zbog politike", i da je ta opština "simbol srpskog jedinstva".

A. Čukić
Vladeta Kostić

- U našoj opštini sve relevantne političke opcije, bez obzira da li su vlast ili opozicija, sarađuju veoma konstruktivno o čemu govore i rezultati lokalne samouprave - kaže on. Na pitanje da li se "zapošljavaju bogataši, a za sirotinju nema mesta", Kostić odgovara da "su bogati već prodali deo svoje imovne i odselili se, ili su tu samo formalno".

- Ta tvrdnja je aposlutna i čista laž, politički pamflet politički mrtvih takozvanih lidera Srba na KiM ili nekih bivših funkcionera lokalne samouprave koji bi da se vrate plasirajući neistine i izazivajući nestabilnost. To je poslendnji trzaj onih koji nemaju nikakvo uporište među narodom u Gračanici - zaključuje Kostić. Smatra da je Gračanica "najbolji primer" kako postaviti sistem da nema duplih plata i ističe da je u više od 95 odsto slučajava takva situacija rešena.

- Bio bih najsrećniji kada bi sve većinski srpske opštine sledile primer opštine Gračanica, i onda na Kosovu ne bismo imali toliku zastupljenost duplih primanja. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online