Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.05.2010.
21:27
Tanjug A

Fejt poručio iz SAD: Kosovo na prekretnici. Ali...

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Fejt ocenio je u Vašingtonu da se u iščekivanju odluke Međunarodnog suda pravde, "Kosovo nalazi na pragu nove faze" i da bi "neobavezujuće mišljenje suda", ma kakvo da bude, moglo da "podstakne Beograd i Prištinu da zajedno rešavaju tehnička pitanja", iako ono "neće promeniti činjenicu da je nezavisnost Kosova do sada priznalo 69 zemalja".

U Vašington na konsultacije: Piter Fejt

"Na pragu smo nove faze. Niko ne može da predvidi detalje mišljenja suda, ali smo rešeni da obezbedimo da ga Kosovo i Srbija, kao i ostatak regiona, koriste kao osnovu za budući napredak", rekao je Fejt u Američkom institutu za mir.

On je dodao da neobavezujuće mišljenje suda, koje on očekuje da bude saopšteno već krajem jula, neće promeniti činjenicu da je dosad 69 država priznalo nezavisnost južne srpske pokrajine, ali može da, kako je rekao, "ohrabri Kosovo i Srbiju da se angažuju potpunije na rešavanju tehničkih pitanja".

Male šanse za podelu Kosmeta

 

Upitan o mogućnosti podele Kosmeta, Fejt je rekao da njegov generalni pristup glasi "nikad ne reci nikad" i da zato teorijski ne bi isključio takav ishod, ali da su šanse za to minimalne.


"Mislim da postoji široki konsenzus, ne samo u SAD, već i u EU i među onim članicama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da bi to bilo nepoželjno", rekao je Fejt.

Fejt je ocenio da "postojanje paralelnih srpskih struktura vlasti na severu pokrajine" predstavlja jedan od razloga za zabrinutost i da u rešavanju tog problema, treba izbegavati i sprečavati nasilje i učiniti sve da severno Kosovo ne ostane "zamrznuti konflikt".


Prema njegovim rečima, bez eliminisanja paralelnih institucija, teško da može biti napretka ka evroatlantskim integracijama.

Fejt je priznao da postoji dosta lokalnog otpora na severu Kosmeta, ali je rekao da se nasilje neće koristiti i dodao da očekuje da će se posle 30. maja, kada se održavaju izbori za srpske opštine na Kosovu, situacija smiriti.

Srbija sa Srbima mora "transparentno"


Fejt je rekao da "nema transparentnosti" u tome koliko Beograd odvaja sredstava za Kosmet, dodavši da i o tome može da se razgovara ako Srbija želi u Evropsku uniju. "Tokovi novca moraju biti transparentni", istakao je Fejt.


On je, međutim, precizirao da to "ne znači da privilegovane veze Beograda sa srpskom zajednicom na Kosovu, neće biti nastavljene, ili čak formalizovane, ali pod uslovom da budu potpuno transparentne".


"O tome može da se razgovara u kontaktima Beograda i Prištine", napomenuo je Fejt i kao oblast za takvo, kako je rekao, "funkcionalno partnerstvo" Beogada i Prištine, naveo obrazovanje, zdravstvo i zaštitu spomenika.

Fejt je pozvao kosovske vlasti na "sveobuhvatni pristup severu" pokrajine, kao i na promene zasnovane na demokratskim procesima i lokalnom partnerstvu.

U tom smislu, zatražio je da vlasti u Prištini učine sve da decentalizacija dalje napreduje i da načine veći napor da dopru do srpske zajednice, uključujući sever.

Fejt je istakao i da je bitna zaštita srpskog verskog i kulturnog nasleđa.


Govoreći na temu "Kosovo: Dve godine posle", Fejt je ocenio je da je napredak Kosova od jednostranog proglašenja nezavisnosti bio "izuzetan" i da je to "pokazatelj koliko je Kosovo privrženo sebi i međunarodnim partnerima".


On takođe smatra da je u novu vladu u Prištini ušlo više reformista. "Kao prijatelji Kosova, treba da ostanemo koliko je potrebno da bismo ostvarili viziju Kosova kao punopravnog člana evroatlantske zajednice", rekao je Fejt.

Na pitanje o povlačenju međunarodnih snaga sa Kosova, on je rekao da taj tempo mora biti takav da se postojeća pitanja ne ostave nerešena.

"Prozor se otvara odlukom suda (u Hagu), a zatvara odlaskom poslednjeg vojnika Kfora. U tom periodu moramo da rešimo sva pitanja na Kosovu, inače mu preti latentna nestabilnost", istakao je Fejt.

Fejt je od juče u četvorodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama radi konsultacija sa ključnim institucijama i akterima u Vašingtonu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online