Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.03.2019.
10:45
sputniknews.com A

Prištinski mediji: Ozbiljan američki udar na Kosovo

Politički i institucionalni lideri Albanaca u Prištini našli su se pod do sada najjačim pritiskom SAD, koje zahtevaju hitno ukidanje nametnutih taksi na robu iz Srbije i BiH ili će se u protivnom Kosovo suočiti sa još žešćim sankcijama, a kao naredna mera pominje se povlačenje američkih snaga iz vojne baze Bondstil, pišu danas prištinski mediji.

J. L. Petković
 

Uzajamno priznanje - Rusija neće blokirati članstvo u UN

Upozorenje SAD liderima Albanaca preneli su u protekla dva dana zvaničnici za evropska pitanja Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Brad Berkli a tačku na njihovu posetu i poruke stavila je američka Ambasada u Prištini saopštenjem u kojem se kaže da je Bela kuća zbrinuta i da dijalog mora biti nastavljen.

Zvaničnici SAD su, kako se navodi, ponovili poruku iz zajedničkog pisma američkih institucija od 11. februara da takse na proizvode iz Srbije i BiH predstavljaju prepreku za progres, podrivaju partnerstvo SAD i Prištine i moraju biti suspendovane kako bi dijalog sa Beogradom napredovao.

Koha piše da su Erat i Berkli jasno stavili do znanja poruku Donalda Trampa Prištini "da iskoristi ovaj jedinstven trenutak i da se uzdrže od akcija koje bi otežale postizanje dogovora".

Pod naslovom "Ozbiljni američki udar", Zeri takođe piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da su SAD upozorile da bi mogle povući svoje trupe sa Kosova ako takse ne budu suspendovane i ocenjuje da ta mera podriva partnerstvo Prištine i Amerike.

"U Vašingtonu postoji percepcija da je Kosovo destruktivno i da se Srbija pokazala konstruktivnijom u odnosu na konačan i pravno obavezujući sporazum", navodi se i dodaje da ovakva percepcija o Kosovu do sada nije postojala u Vašingtonu.

Erat i Bredli su, dodaje se, uverili prištinske lidere da oni treba da zastupaju stav američkog predsednika Donalda Trampa, ukazujući na taj način na spekulacije da u SAD postoji konfuzija o tome kakav bi trebalo da bude njihov pristup konačnom rešenju odnosa Beograda i Prištine.

Navodi se i da su američki zvaničnici konstatovali da postoji politička spremnost u Beogradu i Prištini da se aktuelni problem reši, i da su SAD spremne da doprinesu postizanju sporazuma, ali su istovremeno demantovali da postoji nacrt tog sprazuma koji uključuje demarkaciju granice, razgraničenje ili zamenu teritorija.

Oni su, međutim, jasno stavili do znanja da kosovske političke stranke moraju da dođu do kompromisa da bi se došlo i do zajedničkog dogovora.

"Nema pisanog sporazuma. Stranke moraju izraditi ovaj sporazum koji bi doveo do međusobnog priznavanja Kosova i Srbije i garantovao regionalnu stabilnost na Balkanu", kazali su.

Prema Eratu i Bradliju, uzajamno priznanje bi omogućilo Vašingtonu da postigne dogovor sa Rusijom da ne blokira članstvo Kosova u UN, preneli su prištinski mediji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online