Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.01.2016.
11:25
sputniknews.com A

"Ne treba pričati sa Šiptarima dok se Srbi ne vrate na KiM"

Njegova svetost patrijarh Irinej rekao je da "ne bi prihvatio nikakav razgovor sa Šiptarima sve dok se srpski narod ne vrati na Kosovo i Metohiju", istakavši da to kaže i političarima.

Tanjug
Patrijarh: Svi sve znaju, ali politika ima svoju politiku

- Danas naš narod strada na Kosovu i Metohiji, to je valjda jedino mesto u svetu gde je zgažena sloboda jednog naroda, gde jedan autohtoni narod koji je tu živeo stotinama godina, podizao svoje velike svetinje, danas se bori da ih sačuva od onih koji žele da ih prisvoje - rekao je patrijarh Irinej.

Dodao je da se nada da će Srbija jednog dana, uz uloge koje imaju Rusija i Kina u svetu, uspeti da sačuva ono što je vekovima bilo srpsko na Kosovu. 

- Uz pomoć naših prijatelja, na prvom mestu Rusije. Ali, nadamo se da će kod mnogih progovoriti i savest, saznanje i svest da je to uvek bilo srpsko. A, što nas danas tamo nema, krivica je onih koji su omogućili da budemo proterani i posebno što nam nisu omogućili da se vratimo - rekao je patrijarh Irinej. 

On je istakao da bi se mnogi Srbi vratili, ali da nemaju gde da se vrate, kuće su im porušene, imanja uzurupirana, a oni koji su se vratili su izloženi napadima i raznim nedelima, koja ostaju neotkrivena i nekažnjena. 

- To vide oni koji mnogima kroje kapu, prave se da ne vide i ne znaju, a sve znaju... Sve se zna i sve je poznato, ali politika ima svoju politiku. Naša je tragedija što smo ostali bez nekadašnjih prijatelja, koji su bili i Francuzi, i Amerikanci, i Englezi, a danas ne znam koliko su to - dodao je patrijarh Irinej.

On je rekao da Srbi nisu u interesu Zapada, nego je Zapadu u interesu neko drugi kome je dopušteno i dato pravo da čini ono što, nažalost, čini, ali je izrazio nadu da će valjda i ta nepravda doživeti kraj. 

Patrijarh Irinej je rekao da pitanje položaja i imovine SPC na Kosovu treba da rešavaju neki forumi, da se iznese ili u Evropi ili UN i da se nada da će to jednoga dana biti.

"Ovo je pravoslavna stanica, idemo da ih koljemo"

Što se tiče položaja Srba u Hrvatskoj, on je naveo da srpsku školu u Zagrebu gotovo svakodnevno napadaju i da su Srbi u strahu da će biti napadnuti.

- Gotovo svakodnevno ih napadaju, i što je najtragičnije, mladići istog uzrasta kad dođu na tu stanicu kažu: "Ovo je pravoslavna stanica, idemo da ih koljemo". To ponavljaju deca, a to su verovatno čuli ili slušaju i dalje od svojih najbližih. Znaju šta su njihovi preci radili, znaju kako su Srbi stradali - rekao je on. 

Nažalost, dodao je patrijarh Irinej, taj strah je i dalje prisutan kod srpskog naroda i tu nema slobode, a mnogi kad dolaze u Zagreb u crkvu gledaju da li ih neko posmatra. 

- To se dešava u jednoj hrišćanskoj, katoličkoj zemlji gde smo do 11. veka bili jedna crkva, gde smo se do juče smatrali srodnim narodom, gde smo nekada zajednički živeli i zajednički se borili za svoja prava u Austrougarskoj. Danas Srbi strahuju da ne dožive ono što je doživelo preko milion njihovih predaka - kaže patrijarh Irinej.

On je dodao da je u Hrvatskoj Katolička crkva vrlo prisutna i da se plaši da ono što čini narod nije neki znak od njihovih duhovnika. 

- Ne bih želeo i nećemo da verujemo da je to istina, ali nažalost stvarnost nam govori svojom retorikom - kaže patrijarh Irinej.

Dolazak pape u Srbiju

Što se tiče mogućeg dolaska pape u Srbiju, patrijarh Irinej je rekao da je pitanje kako papa želi da dođe u Srbiju - da li kao državnik, ili kao rimski episkop. 

- Posmatrano s aspekta Crkve i sa mog ličnog aspekta, to je veliki, značajan događaj, poseta predstavnika jedne crkve - i ja tu ne vidim ništa loše. Na kraju krajeva, svi problemi koji iskrsnu rešavaju se na kraju za stolom. I svaki problem je najbolje da se reši dijalogom i kontaktom. Daće Bog da će jednog dana da bude i takav jedan susret - rekao je partijarh Irinej. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.01.2016. 11:54
Ne bih da verujem da je ovo "naknadna pamet" vaša svetosti . Možda je bio momenat da se ovo kaže pre nego što je potpisana Briselska izzdajja ?
Četvrtak 07.01.2016. 11:34
Mir Boziji Hristos se rodi!!Svaka Cast jos bolje sa Siftarima nikad vise pricati!!
Četvrtak 07.01.2016. 13:35
A da izadjes malo iz tog bmwa i da to sam kazes sipcima! Posto sam sa juga ja sam licno za dijalog sa sipcima ali preko nisana!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online